• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άλμα 1,31% για τον Dow Jones πριν τις ενδιάμεσες εκλογές

    χρηματιστές στη wall street


    Οι προσδοκίες για τις ενδιάμεσες εκλογές αλλά και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Wall Street τη Δευτέρα, με την αγορά να κλείνει ανοδικά.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 32.827 μονάδες με άνοδο 1,31%, ο S&P 500 στις 3.806,80 μονάδες με κέρδη 0,96% ενώ στο +0,85% έκλεισε ο Nasdaq, με άνοδο 10.564,52 μονάδες.

    Παραδοσιακά, οι αλλαγές που προκαλούνται στις ενδιάμεσες εκλογές φαίνεται να ευνοούν τις μετοχές. Και οι αυριανή εκλογική αναμέτρηση ενδέχεται πως θα οδηγήσει σε αλλαγή της πλειοψηφίας σε τουλάχιστον ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

    Το πιθανό πολιτικό αδιέξοδο που θα επικρατήσει, αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, με έναν Δημοκρατικό πρόεδρο και ένα Ρεπουμπλικανικό ή διχασμένο Κογκρέσο, θα μπορούσε να σημαίνει πως οι νέες δαπάνες του κράτους θα μπορούσαν να περιοριστούν, κάτι που θα ήταν καλό για τα επιτόκια και την αγορά.

    Ωστόσο, κρίσιμος παράγοντας για την πορεία της Wall Street το επόμενο διάστημα θα είναι και η έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Οκτώβριο, η οποία αναμένεται την Πέμπτη. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να δώσουν μια ένδειξη για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η FED ως προς την σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Παράλληλα, η επόμενη εβδομάδα ξεκινά με τα αποτελέσματα των μεγάλων εταιρειών του κλάδου του λιανικού εμπορίου, και τις προβλέψεις τους για το επόμενο εξάμηνο, που εμπεριέχει και την περίοδο των εορτών.

    Σε επίπεδο μετοχών, μόλις τρεις από τους 30 τίτλους του Dow Jones έκλεισαν με απώλειες, με τη σημαντικότερη διόρθωση να γνωρίζει η Nike κλείνοντας στο -2,45%. H εταιρεία ανακοίνωσε πως σταματά την συνεργασίας της με τον αστέρα του NBA Kyrie Irving μετά την προώθηση από μέρους του ενός αντισημιτικού φιλμ.

    Την καλύτερη επίδοση σημείωσε η  μετοχή της Walgreens (4,10%), καθώς η VillageMD, ένας όμιλος υγειονομικής περίθαλψης που ανήκει κατά πλειοψηφία στην Walgreens Boots Alliance, είναι κοντά στο κλείσιμο μιας συμφωνίας με τη Summit Health για μια προσφορά συγχώνευσης αξίας περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, όπως ανέφερε η Wall Street Journal την Κυριακή, επικαλούμενη πηγές.

    Ακολούθησαν η Salesforce  με άνοδο 3,45% και η Boeing στο +3,06%. Πέρα από τη Nike, απώλειες 0,13% σημείωσαν επίσης οι 3M και Verizon.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές άλμα 6,53% σημείωσε η Meta, καθώς η εταιρεία πίσω από τις πλατφόρμες του Facebook και του Instagram αναμένεται να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις, όπως ανέφερε δημοσίευμα της WSJ.

    Αντίθετα, βουτιά 16,47% σημείωσε η Blue Apron  μετά την απόσυρση της ετήσιας πρόβλεψης για την αύξηση των εσόδων της από 7% σε 13%, επικαλούμενη αβεβαιότητα χρηματοδότησης.



    ΣΧΟΛΙΑ