• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άλμα 1,15% για τον S&P 500 μετά το σήμα Πάουελ για μείωση επιτοκίων – Πάνω από τις 41.000 μονάδες ο Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ισχυρή άνοδο αντέδρασε η Wall Street στην ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole και το σήμα που έστειλε για μείωση επιτοκίων και αλλαγή πολιτικής από τη FED.

    Dow Jones έκλεισε στις 41.175,08 μονάδες με κέρδη 1,14%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 5.634,61 μονάδες με άνοδο  1,15%. Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 17.877,79 μονάδες με άνοδο 1,47%.

    Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, με αυτή του 2ετούς τίτλο να μειώνεται κατά 9,6 μονάδες βάσης στο 3,912%,στο χαμηλότερο κλείσιμο από τις 5 Αυγούστου, ενώ  αυτή του 10ετούς υποχώρησε 5,6 μονάδες βάσης στο 3,806%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,27% (δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα), ο S&P 500 με κέρδη 1,45% και ο Nasdaq με άνοδο 1,4%.

    Ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως έχει έρθει η ώρα η FED να προσαρμόσει την νομισματική πολιτική της, λέγοντας πως η κατεύθυνση που θα πάρει είναι σαφής. Όπως εξήγησε, ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την «ισορροπία των κινδύνων» Ο Πάουελ είπε επίσης ότι ο πληθωρισμός είχε «μειωθεί σημαντικά» και ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί πλέον να επικεντρωθεί στην υποστήριξη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας.

    Οι αγορές είχαν ήδη τιμολογηθεί πλήρως σε μια μείωση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου, με τους traders να είναι θεωρούν πιθανότερη, μετά και τα σχόλια του Πάουελ, μια πιθανότητα για μείωσης 25 μονάδων βάσης αντί για 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το FED Watch.

    Παράλληλα, θεωρούν αρκετά πιθανό οι μειώσεις να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Κάτι που άλλωστε άφησε να εννοηθεί πως θα υποστήριζε και ο μέχρι πρόσφατα «σκληρός» της FED, Ράφαελ Μπόστιτς. Ο πρόεδρος της FED Atlanta δήλωσε σε συνέντευξη από το Jackson Hole πως πλέον, με βάση και τα τελευταία δεδομένα, θα μπορούσε να υποστηρίξει περισσότερες μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024.

    Πώς κινήθηκαν οι μετοχές

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις δύο έκλεισαν με ήπιες απώλειες (Visa -0,19%, Procter & Gamble -0,58%). Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (2.80%), Goldman Sachs (2,34%), Intel (2,19%) και Salesforce (2,09%), ενώ άλλες 13 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με άνοδο άνω του 1% (Dow, Travelers, Caterpillar, 3M, American Express, Amgen, Chevron, Boeing, Honeywell International, Johnson & Johnson, Cisco Systems, Apple και UnitedHealth Group).

    Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η  Builders FirstSource (8,75%), ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας Norwegian Cruise Line (7,76%) και Carnival (7,51%), όπως και αυτή της Warner Bros. Discovery (7,33%).

    Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση σημείωσε η Intuit, υποχωρώντας κατά 6,83%. Οι μετοχές της εταιρείας του χρηματοοικονομικού λογισμικού υποχώρησαν αφού οι προοπτικές του τρέχοντος τριμήνου έχασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street. Η Intuit προβλέπει τώρα προσαρμοσμένα κέρδη στο εύροςαπό 2,33 έως 2,38 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet προέβλεπαν 2,78 δολάρια ανά μετοχή.

    Ανοδικά έκλεισαν οι τεχνολογικές μετοχές καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια θεωρείται πως θα βοηθήσουν την ανάπτυξή των εταιρειών. Η  Tesla έκλεισε με άνοδο 4,59%, η Nvidia με άνοδο 4,48% και η AMD στο +2,16%.

    Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης σε αυτή την προοπτική, με τον Russell 2000 να κλείνει με κέρδη 3,19%.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Νέα άνοδο 2,5% μετά και την ομιλία Πάουελ, περιορίστηκαν κάτω από 1% οι εβδομαδιαίες απώλειες

    Χρηματιστήριο: Οριακά κέρδη 0,05% σε επίπεδο εβδομάδας για τον ΓΔ – Ανάκαμψη για Πειραιώς και Metlen, στα 6 ευρώ επέστρεψε η Viohalco

    Ευρωαγορές: Άνοδος μετά και το σήμα Πάουελ για αλλαγή πολιτικής από FED



    ΣΧΟΛΙΑ