Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν, σήμερα, Τετάρτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και την υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ από τoν οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος έφερε τα πάνω κάτω στον επενδυτικό κόσμο.

Η αξιολόγηση του οίκου δημιούργησε σεισμό στις αγορές παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλη μέρα με αρνητικά πρόσημα.

Αν και η  συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους επιτεύχθηκε σχεδόν πριν από δύο μήνες, η πολιτική δυσλειτουργία που προηγήθηκε στην Ουάσιγκτον και το συνεχώς αυξανόμενο βάρος του χρέους εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία.

Η υποβάθμιση από τον οίκο έρχεται ως deja vu της κίνησης της S&P Global Ratings, η οποία μείωσε την αξιολόγησή της για τις ΗΠΑ το 2011 μετά από διαφορετική κυβερνητική αντιπαράθεση.

Η Fitch είχε θέσει το αξιόχρεο της Αμερικής σε αρνητική τροχιά ήδη από τον περασμένο Μάιο, με τη δικομματική συμφωνία για την αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 να μην καθίσταται αρκετή για να κατευνάσει τους φόβους της, καθώς ο οίκος εστίασε περισσότερο στην πολιτική αντιπαράθεση που καταγράφηκε μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών αλλά και στη μειωμένη εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά θέματα αλλά και το χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο, πριν από δύο εβδομάδες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δημιούργησε μια ομάδα για να αξιολογήσει τους τρόπους ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το όριο χρέους της χώρας.

Η ομάδα εργασίας, που αποτελείται κυρίως  από αξιωματούχους της διοίκησης και κανένα Ρεπουμπλικανό μέλος, διευθύνεται από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Stuart Delery και τη Διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Lael Brainard.

Οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά αλλά σχετικά ψύχραιμα στην ανακοίνωση της υποβάθμισης, με τα futures να κινούνται σε αρνητικό έδαφος, ενώ η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου, προς το παρόν, είναι σταθερή μετά τη χθεσινή τους άνοδο κατά 4,048%, το δεύτερο μεγαλύτερο υψηλό επίπεδο που κατέγραψαν μέσα στο 2023.

Η υποβάθμιση προκάλεσε και την αντίδραση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση του οίκου ως αυθαίρετη και ότι βασίζεται σε ξεπερασμένα δεδομένα.

Μέχρι στιγμής τα μακροοικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική, με τον πληθωρισμό να έχει υποχωρήσει στο 3%.

Πώς έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 460,84 μονάδες με ισχυρές απώλειες 1,35%. Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι United Internet (16,95%) και Uniper SE (12,09%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Atos SE (-16,24%) και Idorsia Ltd. (-11,59%).

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.561,63 μονάδες με απώλειες 1,36%. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, κατά την οποία όπως προβλέπουν οι αναλυτές, η τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 16.020,02 με απώλειες 1,36%.

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.312,84 μονάδες με απώλειες 1,26%.
Όσον αφορά τους περιφερειακούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 28.974,54 μονάδες με απώλειες 1,30%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 9.328,70 μονάδες υποχωρώντας 1,83%.

Διαβάστε επίσης:

Μπουφόν: Κρεμάει τα γάντια στα 45 του – Οι επιχειρήσεις του Ιταλού θρύλου

Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος μετά το «χαστούκι» από Fitch – Ισχυρές πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές

Χρηματιστήριο: Δυναμική αντίδραση σε Alpha, Αegean, Μυτιληναίο, ΕΤΕ, Βιοχάλκο και Ιντρακάτ – Πώς οι ξένοι πήραν ξανά τα «χαρτιά» από το retail