Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Βουτιά στη Wall Street: Προσπάθεια αντίδρασης στην τεχνολογία με πρωταγωνίστρια την AMD – Περιόρισε τις βαριές απώλειες και η Nvidia (upd)

Wall Street

Προσπάθεια να περιορίσει τις ισχυρές πιέσεις που παρατηρήθηκαν στο άνοιγμα επιχειρεί η Wall Street, με την αγορά να βρίσκει μια μικρή αντίσταση στη δεύτερη σημαντικότερη εταιρεία του κλάδου των ημιαγωγών, την AMD.

Ειδικότερα, δύο ώρες μετά το άνοιγμα της Wall Street, ο Dow Jones έχει περιορίσει τις απώλειές του στις 840 μονάδες ή -2,12% στις 38.894,87 μονάδες, ο  S&P 500 κινείται στις 5.220,38 μονάδες με απώλειες -2,36%, ενώ ο Nasdaq στις 16.317,09 μονάδες με πτώση -2,74%.  Ισχυρές απώλειες 3,48% συνεχίζει να καταγράφει ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000, που κινείται στις 2.035,97 μονάδες με πτώση 3,48%.

Στο άνοιγμα της συνεδρίασης ο Nasdaq  σημείωνε βουτιά πάνω από 6%, ο S&P 500 κινούταν στο -3,7% και ο Dow Jones στο -3,67%.

Και οι 30 μετοχές του Dow Jones βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση από την Intel, η οποία κινείται στο -5,98%, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας. Η μετοχή της Apple κινείται στο -4,59%, επηρεασμένη και από την απόφαση του Buffett να πουλήσει μερίδιο που κατείχε στην εταιρεία.  Στο -3,46% κινείται και η Amazon.com, επηρεασμένη και αυτή από τα προβληματικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη.

Στο σύνολό τους οι Magnificent Seven (Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia και Tesla) σημειώνουν απώλειες, με την χειρότερη επίδοση να καταγράφεται από τη μετοχή της Nvidia, η οποία κινείται στο -5,73%. Ακόμα κι αυτή, πάντως, κατάφερε να περιορίσει τις πιέσεις που δέχεται, καθώς ξεκίνησε την ημέρα με πτώση κοντά στο 10%.

Την ίδια ώρα, πάντως, σε θετικό έδαφος πέρασε η  μετοχή της μεγάλης αντιπάλου της Nvidia, της AMD. Η μετοχή της εταιρείας κατασκευής τσιπ ξεκίνησε την ημέρα με τις μικρότερες απώλειες στον κλάδο των ημιαγωγών, ενώ πλέον σημειώνει άνοδο 3,34%. Η AMD ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα αποτελέσματα τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς, τα οποία μάλιστα κατάφεραν προς στιγμή να αναπτερώσουν τις ελπίδες για την επόμενη ημέρα του ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό πως τα αποτελέσματα της AMD, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη, είχαν προκαλέσει την επόμενη ημέρα μια αντίδραση +12% για τη μετοχή της Nvidia, πριν επιστρέψει ξανά σε αρνητικό έδαφος την επόμενη.

Πάντως, και οι 11 κλάδοι του S&P 500 παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, με τις σημαντικότερες απώλειες να καταγράφονται στον κλάδο Πληροφορικής, ο οποίος κινείται στο -3,32%.

Παγκόσμια ανησυχία για ύφεση

Οι αμερικανικές μετοχές βούλιαξαν, στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου sell-off που έχει σαρώσει τις παγκόσμιες αγορές, στη  σκιά φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ.

Η κατάρρευση κατεγράφη στις ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 να σημειώνει πτώση 12% στη χειρότερη ημέρα του από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987 για τη Wall Street.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθυστερεί να μειώσει τα επιτόκια για να ενισχύσει την οικονομική επιβράδυνση, με την κεντρική τράπεζα να επιλέγει αντ’ αυτού να διατηρήσει τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών την περασμένη εβδομάδα

Την Παρασκευή, ο Nasdaq συμπλήρωσε μια τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, με αποτέλεσμα ο τεχνολογικός δείκτης να υποχωρήσει περισσότερο από 10% από το ρεκόρ που σημείωσε τον περασμένο μήνα. Ο S&P 500 σημείωσε επίσης τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, με πτώση 2% για την εβδομάδα. Ακόμη και ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones, ο οποίος είχε υπεραποδώσει, διέκοψε ένα σερί κερδών τεσσάρων εβδομάδων, σημειώνοντας πτώση 2%. Ο S&P 500 πήγε στη συνεδρίαση της Δευτέρας με πτώση 5,7% από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο Ted Alexander, επικεφαλής επενδύσεων στην BML Funds, δήλωσε ότι η τρέχουσα μεταβλητότητα στις αγορές «έχει έρθει εδώ  και πολύ καιρό και πώς δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Μιλώντας στο CNBC, ανέφερε ότι ίσως μία καλύτερη αποτίμηση των μετοχών θα φέρει πίσω τους επενδυτές.

«Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έχουν ψηθεί ακόμη. Μην εγκαταλείψετε την έκθεση σας στην τεχνολογία και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Alexander.

Ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars, μοιράστηκε μια παρόμοια άποψη σε σημείωμά του τη Δευτέρα.

Οι κινήσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων «δεν οφείλονται σε μια επικείμενη αμερικανική ύφεση. «Οι μετοχές βρίσκονται στάδιο διόρθωσης», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η αγορά είναι σε περίοδο επαναξιολόγησης.

“Υποθέτοντας ότι η Fed ενεργεί αρκετά γρήγορα, ώστε μια διόρθωση που επιβεβαιώνει τον κίνδυνο να μην απειλήσει μια πραγματική ύφεση, μια περαιτέρω διόρθωση θα μπορούσε να δημιουργήσει χώρο στην αγορά και να επιτρέψει στους επενδυτές να επανατοποθετήσουν μετρητά σε πιο λογικές αποτιμήσεις», είπε.

Διαβάστε επίσης

Γιατί τα hedge funds πυροβόλησαν το Χρηματιστήριο – «Διασώθηκαν» Ιντρακάτ και ΤΕΝΕΡΓ

Wall Street: Σφαγή με 700 δισ. απώλειες στην Τεχνητή Νοημοσύνη- Η Nvidia διέγραψε πάνω από 270 δισ. δολάρια

Ebury: Τα νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου ενισχύονται υπό τον φόβο επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ