Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

«Βουτιά» στη Wall Street: Άνοιγμα με ισχυρές απώλειες – Στο -1,16% ο Dow Jones

Με ισχυρές απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μιάμιση ώρα περίπου μετά το άνοιγμα των αγορών, καθώς η υποβάθμιση του αξιόχρεου 10 μικρών τραπεζών από την Moody’s, εν αναμονή των μακροοικονομικά δεδομένα που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της Fed, αλλά και η επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας πυροδότησαν την ανησυχία των επενδυτών.

Με τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης να αποτελούν πλέον παρελθόν, ο Dow Jones κινείται με ισχυρές απώλειες 1,15% στις 35.065,32 μονάδες.

Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Amgen Inc. (2,99%) και Verizon Communications Inc. (0,23%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες κινούνται οι Intel Corp. (-2,53%) και Goldman Sachs Group Inc. (-3,09%).

Ισχυρές απώλειες παρουσιάζει ο S&P 500, ο οποίος κινείται στο -1,15% στις 4.466,40 μονάδες. Από τους κλάδους του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινείται ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας (1,88%).

Από τις μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι Eli Lilly & Co. (17,66%) και Organon & Co. (8,90%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι International Flavors & Fragrances Inc. (-17,36%) και Sealed Air Corp. (-7,62%)

Σημαντική υποχώρηση καταγράφεται και στον τεχνολογικό Nasdaq, ο οποίος κινείται στις 13.778,37 μονάδες με ισχυρές απώλειες 1,54%.

Η Moody’s υποβαθμίζει το αξιόχρεο 10 μικρών αμερικανικών τραπεζών

Την ώρα που οι τιμές των κρατικών ομολόγων σημειώνουν άνοδο, οι μετοχές κινούνται σε αρνητικό έδαφος, καθώς o οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 10 μικρότερων αμερικανικών τραπεζών.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης επανεξετάζει τις αξιολογήσεις για έξι μεγαλύτερες τράπεζες, δίνοντας έμφαση στην υγεία του τραπεζικού συστήματος.

Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν πριν από το άνοιγμα των αγορών. Να σημειωθεί ότι οι Bank of America,  JPMorgan Chase και  Citigroup, παρουσιάζουν απώλειες πάνω από 1% η καθεμία, αν και δεν αναφέρθηκε σε αυτές ο οίκος αξιολόγησης.

Άλλος ένας οίκος αξιολόγησης δημιουργεί σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αναστάτωση στις αγορές. Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η υποβάθμιση της  πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch Ratings, από ΑΑΑ σε ΑΑ+, δημιούργησε αντιστοίχως ένα αρνητικό κλίμα στον επενδυτικό κόσμο.  Μια υποβάθμιση που η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ,  χαρακτήρισε αδικαιολόγητη, με τον οίκο να σπεύδει να δικαιολογήσει την κίνησή της στην πολιτική αστάθεια, που δημιούργησε η καθυστέρηση στην απόφαση για τον ανώτατο όριο χρέους.

Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος έρχεται να αντιμετωπίσει μία νέα «κρίση» μετά την κατάρρευση της Silicon Valley και της Signature.

Ειδικότερα, βουτιά σημειώνουν και οι μετοχές κύριων τραπεζών, όπως η Morgan Stanley (-2,72%), η JPMorgan Chase & Co (-2,07%), η Goldman Sachs Group Inc. (-3,09%), η Bank of America (-3,56%), η Wells Fargo & Co (-2,57%).

Στο επίκεντρο η Κίνα – Στο κόκκινο οι αγορές

Ανησυχία προκαλεί στους επενδυτές και η κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, μίας από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, παρ΄όλο που το 2023 οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στην άρση των αυστηρότατων μέτρων για την εξάπλωση της Covid -19. Όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία, η ανάπτυξη βρίσκεται σε ύφεση.

Τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα έδειξαν ότι η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας σημειώνει επιβράδυνση, ενώ παράλληλα καταγράφεται ραγδαία αύξηση της ανεργίας των νέων. Στον τομέα των εξαγωγών, η Κίνα καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από την έναρξη της πανδημίας, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος για τον μήνα του Ιουνίου και οι τιμές του Δείκτη τιμών παραγωγού κατέρρευσαν.

Ποιες θα είναι οι αποφάσεις των γερακιών; 

Το  βλέμμα των επενδυτών είναι επίσης στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα για το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα επηρεάσουν την κρίση της FOMC της Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της νομισματικής πολιτικής, που θα ακολουθήσει η τράπεζα.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, όπως έχει γίνει γνωστό και από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, είναι υπέρμαχοι δύο νέων αυξήσεων στα βασικά επιτόκια της τράπεζας. Ήδη στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης και πλέον κυμαίνονται μεταξύ 5,25 – 5,50%. Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τράπεζα ενδέχεται να παγώσει τα επιτόκιά της στην επόμενη συνεδρίαση, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι απόψεις των αξιωματούχων διίστανται, καθώς υπάρχει και μία μερίδα οικονομολόγων που υποστηρίζει ότι μία νέα αύξηση των επιτοκίων δε θα ωφελήσει τη δεδομένη στιγμή στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, με τα επιτόκια της τράπεζας να έχουν φτάσει σε υψηλό είκοσι δύο ετών, ενώ κάποιοι άλλοι οικονομολόγοι ενστερνίζονται τις απόψεις του Πάουελ.

Ωστόσο, οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, σχετικά με την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, όπως επίσης και η ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Ιούλιο του 2023, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο, στις επόμενες αποφάσεις των γερακιών.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο δομικός πληθωρισμός για τον Ιούλιο θα αυξηθεί κατά 0,2% όπως και τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε επίπεδο έτους προβλέπουν ότι θα κινηθεί στο 4,7% από το 4,8% που κατέγραψε τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός που περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα αυξηθεί στο 3,3% από το 3%.

Επιπλέον στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκαν κατά 3 χιλιάδες και ότι άγγιξαν τις 230.000 από τις 227.000 που ήταν δύο εβδομάδες νωρίτερα, ενώ σε επίπεδο 4 εβδομάδων θα αγγίξουν τις 231.010 από τις 228.250.

Διαβάστε επίσης:
JPMorgan: Παραμένει «αγοραστής» στα ελληνικά ομόλογα – Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Eli Lilly: Μεγάλες προσδοκίες στα κέρδη λόγω επαναστατικών θεραπειών – Άλμα 10% για τη μετοχή

Χρηματιστήριο: Γιατί δεν παρέσυρε τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ο φόρος Μελόνι