Τρίτη ημέρα απωλειών για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά την αρχική προσπάθεια να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, βοηθούμενο και από τις θετικές οικονομικές εξελίξεις.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 917,06 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ και ον όγκο στα 18,7 εκατ. ευρώ.
Το Χρηματιστήριο έδειξε για μια ακόμα ημέρα την αδυναμία του να κινηθεί προς τη διάσπαση του ορίου των 930 μονάδων, με τους επενδυτές να προτιμούν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών του Αυγούστου, εν αναμονή και των νέων σημαντικών ανακοινώσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Η εικόνα της αγοράς βάρυνε από τις πιέσεις σε συγκεκριμένες μετοχές, ωστόσο κατάφερε να περιορίσει σημαντικά της απώλειες στα τελευταία λεπτά, βρίσκοντας στήριγμα και στο θετικό άνοιγμα της Wall Street, η οποία κινείται προς νέα ρεκόρ.
Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται προς τους δύο διαγωνισμούς για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και την ΔΕΔΔΗΕ. Στον πρώτο, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ αποσφράγισαν σήμερα τις προσφορές για το 100% της εταιρείας, ενώ όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία της κατάθεσης βελτιωμένων οικονομικών προσφορών.
Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε το mononews, θετικές είναι οι ενδείξεις για το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με πληροφορίες να αναφέρουν πως τα fund CVC και Macquarie είναι διατεθειμένα να ανεβάσουν τα τιμήματα μέχρι και τα 1,8 δισ. ευρώ, καθώς γνωρίζουν ότι ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρός, ενώ ενδεχομένως υπάρξουν προσφορές και από τα άλλα δύο fund ΚΚR και First Sentier.
Στα θετικά της ημέρας ήταν η πορεία του τραπεζικού δείκτη, ο οποίο έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 566,18 μονάδες. Η παραμονή του δείκτη πάνω από τις 560 μονάδες, παρά την τριήμερη διόρθωση, θα μπορούσε να αποτελεί ένα θετικό σημάδι για τη συνέχεια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,07%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,58%. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (+1,02%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+0,50%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (-1,32%) και του Εμπορίου (-1,29%).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+2,54%), της Εθνικής (+1,53%), της Σαράντης (+1,36%) και της Μυτιληναίος (+1,26%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-1,53%), του ΟΠΑΠ (-1,50%), της Τέρνα Ενεργειακή (-1,47%), της Elvalhalcor (-1,42%) Lamda Development (-1,40%). .
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 4.052.562 και 2.564.919 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 6,756 εκατ. ευρώ και η Jumbo με 4,408 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 40 μετοχές, 74 πτωτικά και 36 παρέμειναν σταθερές.
Από τις υπόλοιπες μετοχές, η Προοδευτική έκλεισε στο +19,27% και η Βιοτέρ στο +5,73%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Ιντραλότ (-6,67%) και CPI (-5,78%).