• Σχόλιο Αγοράς

    «Τρελό» διήμερο στη Wall Street – Μικτά πρόσημα για τα futures, ανάπτυξη του ΑΕΠ 4% το δ’ τρίμηνο

    Wall Street


    Μικτά πρόσημα παρουσιάζουν τα futures της Wall Street μετά το χθεσινό ισχυρό χτύπημα, που οδήγησε στο κόκκινο όλους τους δείκτες, με τον Dow Jones να σημειώνει τη χειρότερη επίδοσή του εδώ και τρεις μήνες.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον περιστρέφεται απο χθες γύρω από την απρόσμενα κατακόρυφη άνοδο των μετοχών της GameStop και της AMC Entertainment. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, η μετοχή της GameStop εκτοξεύθηκε κατά 134,84% ενώ αυτή της ACM κατά 301,21%! Επίσης σε αυτό το επενδυτικό πανδαιμόνιο, προστέθηκε και η BlackBerry οι μετοχές της οποίας έκλεισαν στο +32,66%.

    Πολλοί χαρακτηρίζουν αυτό το γεγονός ως μια ιστορική ημέρα για τη Wall Street καθώς θεωρούν το αποτέλεσμα αυτό ως απόρροια μια γενικότερης «αντίδρασης-εκδίκησης» των μικρο-επενδυτών, ερασιτεχνών traders απέναντι στα hedge funds. Διάσημα hedge funds όπως το Melvin Capital και το Citron Research, τοποθετήθηκαν με θέσεις short σε αυτές τις εταιρίες, όμως πολλοί ιδιώτες traders, υποκινούμενοι από την πλατφόρμα Reddit, αγόραζαν σαν τρελοί μετοχές GameStop και AMC με αποτέλεσμα να εκτοξέυσουν την τιμή τους. Αποτέλεσμα ήταν τα στοιχήματα short να καταρρεύσουν και να δημιουργήσουν πολλές αντιδράσεις, με τον Λευκό Οίκο να δεσμεύεται ότι θα ερευνήσει το ζήτημα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώθει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της GameStop ήταν αποκαρδιωτικά, γεγονός που εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτήματα για το πως η μετοχή της εκτοξεύθηκε με αυτού τους φρενήρεις ρυθμούς, στηρίζοντας ακόμα περισσότερο τους ισχυρισμούς που κάνουν λόγο για «εκδίκηση».

    Η ξέφρενη πορεία των προαναφερθέντων μετοχών δεν ήταν το μόνο γεγονός που οδήγησε χθες και θα οδηγήσει  και σήμερα τη Wall Street, καθώς το ενδιαφέρον στράφηκε και στη Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα αναγνώρισε τη συγκράτηση της δραστηριότητας και την απασχόληση σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και προέβλεψε μέτριο πληθωρισμό φέτος. Ωστόσο δεν άλλαξε την νομισματική της πολιτική, διατηρώντας αμετάβλητα κοντά στο 0 τα βασικά της επιτόκια.

    O πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ επεσήμανε ότι «απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό και την απασχόληση.

    Η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε απότομα το τελευταίο τρίμηνο του 2020, καθώς ο φόβος ένος τρίτου κύματος μολύνσεων κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα πολλές Πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα να θέσουν αυστηρούς περιορισμούς στις κοινωνικές συγκεντρώσεις και την οικονομική δραστηριότητα.

    Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,0% τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση του Γραφείου Απογραφής. Η ανάγνωση είναι πιθανό να αναθεωρηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

    Αυτό έρχεται σε αντίθεση με έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 33% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, όταν η οικονομία άνοιξε ξανά σε γενικές γραμμές μετά το πρώτο κύμα μολύνσεων και lockdowns.

    Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση του αριθμού των ατόμων που υπέβαλαν αιτήσεις επιδόματος ανεργία την περασμένη εβδομάδα, αν και ο αριθμός παρέμεινε πεισματικά υψηλός στα 847.000. Οι αναλυτές ανέμεναν αιτήσες περί τις 875.000.

    Η Microsoft ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών στο τρίμηνο άνω του 30% στα 15,5 δισ. δολάρια, ενώ για πρώτη φορά οι πωλήσεις ξεπέρασαν σε ένα τρίμηνο τα 40 δισ. δολάρια, και διαμορφώθηκαν στα 43,1 δισ. δολάρια με άνοδο 17%. Παράλληλα, η AMD ανακοίνωσε για πρώτη φορά έσοδα πάνω από 3 δισ. δολάρια σε ένα τρίμηνο.

    Στον αντίποδα η Boeing ανακοίνωσε διεύρυνση ζημιών στο δ΄ τρίμηνo κατά περισσότερα από 11,9 δισ. δολάρια. Πάντως, η εταιρεία είδε με ικανοποίηση την άδεια για επανέναρξη των πτήσεων των 737 ΜΑΧ στην Ευρώπη.

    Απώλειες ρεκόρ για το 2020 κατέγραψε η American Airlines, καθώς ανακοίνωσε ετήσια απώλεια 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία σημείωσε καθαρή ζημία 2,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 3,81 δολάρια ανά μετοχή, για το τέταρτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones σημειώνουν άνοδο, ο,30% και του S&P 500 επίσης κερδίζουν ήπια 0,13%. Στον αντίποδα τα futures του τεχνολογικού Nasdaq, χάνουν 50,75 μονάδες ή 0,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ