ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η θεωρία του risk off είναι αυτή που πλέον επικρατεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η λογική της μείωσης του ρίσκου και της πιθανής τοποθέτησης των ξένων κεφαλαίων στις αγορές των ομολόγων (;) ή άλλα επενδυτικά καταφύγια που μπορούν να συντηρήσουν κάποιας μορφής αποδόσεις εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων μέχρι να περάσει η μπόρα του πληθωρισμού, είναι η μόνη στρατηγική που προτείνουν σε τούτη τη συγκυρία σε πελάτες τους επαγγελματίες διαχειριστές.
Οι αγορές βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και μαζί τους το Χ.Α. Η τάση έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από την Wall. Tη μία μέρα, την Τετάρτη, ο S&P κατέγραψε απώλειες 4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2020, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό οχυρό των 4.000 μονάδων. Σύμφωνα με την Goldman Sachs που παρακολουθεί την εξέλιξη του συγκεκριμένου δείκτη από τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο S&P έχει συρρικνωθεί από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο του κατά μέσο όρο 24%. Μια μείωση αυτού του μεγέθους από την κορυφή του S&P 500 στις 4.800 μονάδες περίπου τον Ιανουάριο του 2022, θα έφερνε τον δείκτη S&P 500 στις 3.650 μονάδες περίπου ή 11% κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Η μέση πτώση κατά 30% θα μειώσει την τιμή του δείκτη S&P 500 στις 3.360 μονάδες ή -18% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Κερδοφορία
Σχετικά με την κερδοφορία, από το 1948 που μελετά η τράπεζα, τα κέρδη του S&P 500 έχουν μειωθεί από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο στις υφέσεις κατά μέσο όρο 13%. Τα κέρδη ανά μετοχή έχουν ανακάμψει κατά μέσο όρο 17% τέσσερα τρίμηνα μετά την πτώση.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο μελλοντικός πολλαπλασιαστής αποτίμησης κερδών P/E του S&P 500 έχει συρρικνωθεί μεσοσταθμικά κατά 21% μεταξύ της κορύφωσης πριν από την ύφεση και του ενδεχόμενου χαμηλού του επιπέδου. Κατά τη διάρκεια της τυπικής ύφεσης από το 1980, ο πολλαπλασιαστής P/E του δείκτη κορυφώθηκε 8 μήνες πριν από την έναρξη της ύφεσης και μειώθηκε κατά 15% μεταξύ της προ της ύφεσης κορυφωσης του και της έναρξης της ύφεσης.
Στο σχόλιό της η Beta Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι, «η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμα ωστόσο μια πρώτη αντίδραση επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του επιπέδου. Το τεχνικό ζητούμενο για να γυρίσει η τάση σε ανοδική είναι οι 887 μονάδες από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών. Προς το παρόν κανένας τεχνικός δείκτης δεν έχει δώσει σήμα αγορών, τα ωριαία διαγράμματα έχουν αποφορτιστεί από τις έντονες υποτιμήσεις ενώ οι ταλαντωτές σε επίπεδο ημέρας βρίσκονται σε ουδετερότητα. Το θετικό σενάριο για την αγορά θα ήταν μια αργή πλάγια συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα καθώς η προσφορά δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης».
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μετοχές έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αντίθετα η διάσπαση των 850 μονάδων θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των χαμηλών του περασμένου Μαρτίου δοκιμάζοντας τιμές πέριξ των 800 μονάδων.
Μετοχές, όπως η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 , έφτασε να διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου που είχε πραγματοποιήσει πριν από ένα χρόνο 1,15 ευρώ. Ο Φουρλής ΦΡΛΚ -100,00% που πληρώνει το μάρμαρο της κρίσης στο retail εξαιτίας του πληθωρισμού και της παρεπόμενης αύξησης στις τιμές των προϊόντων έχει βρεθεί σε χαμηλά διετίας και σε επίπεδα που μοιάζουν με αυτά της πρώτης καραντίνας, κοντά στα 3,20.
Η μετοχή της Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 έχει φτάσει να διαπραγματεύεται στο 0,33 του book value, η Coca Cola ΕΕΕ 0,25% 32,40 παρά το γεγονός ότι δήλωσε πως έχει απορροφήσει τους κραδασμούς από τις αναδυόμενες αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας έφτασε να κάνει πάλι πράξεις κάτω από τα 20 ευρώ. H Λάμδα ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 βρίσκεται μία ανάσα από τα πολυετή χαμηλά της (5,52) όσο συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από τα 6 ευρώ. H ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 έσπασε και το τεχνικό φάσμα των 6,30 ευρώ με τους όγκους συναλλαγών να ξεπερνούν το 1 εκατ. τεμάχια κάθε μέρα με τις απώλειες από την αύξηση κεφαλαίου να ξεπερνούν το 35% (στα 9 ευρώ είχε γίνει η αμκ τον περασμένο Δεκέμβριο).
Όλα δείχνουν ότι στην αγορά ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Το retail πλήττεται, καθώς μπορεί να ανακοινώνεται αύξηση στις πωλήσεις, τα κέρδη συρρικνώνονται. Χθες πριν από το άνοιγμα στη Wall Street υπήρχαν περιπτώσεις μετοχών που υποχωρούσαν μέχρι και 25%! Στις ΗΠΑ τα στοιχεία για τις νέες κατοικίες παρουσιάζονται μειωμένα, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να χτυπήσει και την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την Ελλάδα, με το real estate και τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα υποδομής να κινδυνεύουν με ματαίωση αφού οι επενδυτές θα θελήσουν να αγοράσουν ή να επενδύσουν φθηνότερα. Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν υψηλότερους τόκους για να κρατήσουν τις καταθέσεις και όσοι σκόπευαν να δανειστούν βλέποντας την άνοδο των επιτοκίων, είναι πολύ πιθανό να αναβάλλουν τα σχέδιά τους.
Η HSBC γράφει πως, ««αυτό που μας εξέπληξε (και την αγορά) ήταν η εκτίναξη του πυρήνα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη από 3,0% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο σε 3,5%».
Ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,6% σε 3,3% σε ετήσια βάση και ο πυρήνας των βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκε κατά 0,4% σε 3,8% σε ετήσια βάση.
Διαβάστε επίσης
Χρηματιστήριο: Πέρασε και στη Λεωφόρο Αθηνών το sell off της Wall
Με απώλειες άνοιξε η Wall Street, βουτιά 13% για τη μετοχή της Cisco