Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Θετικό άνοιγμα στη Wall Street στο άνοιγμα της Παρασκευής

χρηματιστές στη wall street

Ανοδικά άνοιξε η Wall Street, με την αγορά να επεξεργάζεται τα στοιχεία για την κατανάλωση τον Φεβρουάριο, την ώρα που συνεχίζεται η μικρή άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, αυτή την ώρα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται στο επίπεδο του 1,66% με 1,67%. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ενισχύθηκαν ελαφρά μετά την υποχώρησή τους από τα υψηλά 14 μηνών, έπειτα από τις καταθέσεις του Τζερόμ Πάουελ και της Τζάνετ Γέλεν στο Κογκρέσο. Τόσο ο επικεφαλής της FED όσο και η υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκαν πως αναμένεται αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης το επόμενο διάστημα, μετά και την έγκριση του πακέτου μέτρων 1,9 τρισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, που ως συνέπεια θα προκαλέσει αύξηση στον πληθωρισμό. Έσπευσαν πάντως να καθησυχάσουν τους επενδυτές λέγοντας πως η αύξηση αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Η αγορά νιώθει ανακουφισμένη, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμών στη χώρα τρέχει με ταχείς ρυθμούς, την ώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα στοχεύοντας πλέον στους 200 εκατ. εμβολιασμούς τις πρώτες 100 μέρες που βρίσκεται στην προεδρία. Ο αρχικός στόχος των 100 εκατομμυρίων επιτεύχθηκε με 100 εκατομμύρια να απομείνουν ακόμα.

Πάντως η αγορά είδε τα στοιχεία της κατανάλωσης για τον Φεβρουάριο να μην επιβεβαιώνουν τους φόβους της αγοράς, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν  κατά 1,0% σε σχέση με την άνοδο 3,4% που είχε καταγραφεί Ιανουάριο.  Την ίδια ώρα, το προσωπικό εισόδημα υποχώρησε κατά 7,1% τον Φεβρουάριο,  μετά την άνοδο 10,1% τον Ιανουάριο. Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, τον οποίο μελετά η Fed για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Ο δομικός δείκτης τιμών, που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε κατά 1,4%, από αύξηση 1,5% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,5% τον Φεβρουάριο στα 86,7 δισ. δολάρια σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία. Τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές υποχώρησαν τον Φεβρουάριο.

Σε αυτό το κλίμα, o Dow Jones κινείται στις 32.834,88 μονάδες με άνοδο 0,66%, ο S&P 500 στις 3.932,92 μονάδες με άνοδο 0,60% ενώ ο Nasdaq στις 13.029,19 μονάδες με άνοδο 0,40%, λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας από το άνοιγμα της Wall Street.