• Σχόλιο Αγοράς

    Θετικό άνοιγμα στη Wall Street στο άνοιγμα της Παρασκευής

    χρηματιστές στη wall street


    Ανοδικά άνοιξε η Wall Street, με την αγορά να επεξεργάζεται τα στοιχεία για την κατανάλωση τον Φεβρουάριο, την ώρα που συνεχίζεται η μικρή άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

    Ειδικότερα, αυτή την ώρα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται στο επίπεδο του 1,66% με 1,67%. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ενισχύθηκαν ελαφρά μετά την υποχώρησή τους από τα υψηλά 14 μηνών, έπειτα από τις καταθέσεις του Τζερόμ Πάουελ και της Τζάνετ Γέλεν στο Κογκρέσο. Τόσο ο επικεφαλής της FED όσο και η υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκαν πως αναμένεται αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης το επόμενο διάστημα, μετά και την έγκριση του πακέτου μέτρων 1,9 τρισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, που ως συνέπεια θα προκαλέσει αύξηση στον πληθωρισμό. Έσπευσαν πάντως να καθησυχάσουν τους επενδυτές λέγοντας πως η αύξηση αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

    Η αγορά νιώθει ανακουφισμένη, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμών στη χώρα τρέχει με ταχείς ρυθμούς, την ώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα στοχεύοντας πλέον στους 200 εκατ. εμβολιασμούς τις πρώτες 100 μέρες που βρίσκεται στην προεδρία. Ο αρχικός στόχος των 100 εκατομμυρίων επιτεύχθηκε με 100 εκατομμύρια να απομείνουν ακόμα.

    Πάντως η αγορά είδε τα στοιχεία της κατανάλωσης για τον Φεβρουάριο να μην επιβεβαιώνουν τους φόβους της αγοράς, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν  κατά 1,0% σε σχέση με την άνοδο 3,4% που είχε καταγραφεί Ιανουάριο.  Την ίδια ώρα, το προσωπικό εισόδημα υποχώρησε κατά 7,1% τον Φεβρουάριο,  μετά την άνοδο 10,1% τον Ιανουάριο. Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, τον οποίο μελετά η Fed για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Ο δομικός δείκτης τιμών, που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε κατά 1,4%, από αύξηση 1,5% τον Ιανουάριο.

    Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,5% τον Φεβρουάριο στα 86,7 δισ. δολάρια σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία. Τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές υποχώρησαν τον Φεβρουάριο.

    Σε αυτό το κλίμα, o Dow Jones κινείται στις 32.834,88 μονάδες με άνοδο 0,66%, ο S&P 500 στις 3.932,92 μονάδες με άνοδο 0,60% ενώ ο Nasdaq στις 13.029,19 μονάδες με άνοδο 0,40%, λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας από το άνοιγμα της Wall Street.



    ΣΧΟΛΙΑ