ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με βαριές απώλειες, μακριά ωστόσο από τα χαμηλά ημέρας, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, με την απόφαση της ΔΕΗ για την επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου να καθορίζει την πορεία της αγοράς.
Αν και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να κινείται μέχρι και τις 866,52 μονάδες, με απώλειες άνω του 2%, οι αγορά κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από το όριο των 870 μονάδων κλείνοντας τελικά στις 873,10 μονάδες, με πτώση 1,54%, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 98,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29,1 εκατ. στη ΔΕΗ, και τον όγκο σα 36,4 εκατ. τεμάχια. Μάλιστα μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,9 εκατ. τεμάχια. Σε επίπεδο εβδομάδας ο βασικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,3%.
Αν και η απόφαση της ΔΕΗ για την ΑΜΚ των 750 εκατ. ευρώ και κυρίως το business plan της για τα επόμενα χρόνια έχουν κινήσει το ενδιαφέρον της αγοράς, η μετοχή της αναμένεται, όπως είναι αναμενόμενο για τέτοιες περιπτώσεις, να αντιμετωπίσει σημαντικές αναταράξεις το επόμενο διάστημα. Μάλιστα η έκτακτη γενική συνέλευση για την ΑΜΚ, όπου θα ξεκαθαρίσουν και πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου.
Πάντως, αν και το κλίμα είναι αρνητικό και στις διεθνείς αγορές μετά το διήμερο ράλι στη Wall Street – με τα βλέμματα να στρέφονται ξανά προς την Κίνα και τις προειδοποιήσεις για την Evergrande – δεν έλειψαν για μια ακόμα ημέρα και οι θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία. Η Fitch Solutions προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη το 2021, προβλέποντας άνοδο 6,3%, την ταχύτερη των τελευταίων 40 ετών. Παράλληλα προβλέπει πως και το 2022 θα είναι ένα ισχυρό έτος για την ελληνική οικονομία.
Πώς αναμένεται να επηρεάσει την εικόνα της αγορά η ΑΜΚ
Όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, «η απόφαση για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ επισκίασε κάθε άλλη εξέλιξη στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων αντίστοιχου βεληνεκούς που πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες ανεβάζοντας τον σχετικό λογαριασμό των φετινών αντλήσεων κεφαλαίου από το ΧΑ σε πάνω από 3 δις ευρώ.
Κρίνοντας από την πρόσφατη συμπεριφορά της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας στις τραπεζικές αυξήσεις, η Αγορά εισέρχεται σε μια νέα φάση αναμονής και εσωστρέφειας καθώς οι σχετικές διαδικασίες συγκέντρωσης των προσφορών και το μέγεθος των αντλούμενων κεφαλαίων παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα προηγούμενα εγχειρήματα.
Ο αιφνιδιασμός από την ανακοίνωση της Αύξησης Κεφαλαίου δεν άφησε ασυγκίνητη την υπόλοιπη αγορά. Η πίεση που παρατηρήθηκε σε συγκεκριμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνδέθηκε με το ενδεχόμενο να προσφύγουν κάποια στιγμή σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου επιβαρύνοντας το κλίμα πωλήσεων, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την εκτίμηση ότι η Ελληνική Αγορά λειτουργεί κάτω από παρορμήσεις και λιγότερο με θεμελιώδη δεδομένα. Η άγαρμπη υποχώρηση των αποτιμήσεων μπορεί να δημιουργεί ελκυστικά σημεία τοποθετήσεων σε πολλές μετοχές, ωστόσο το ψυχολογικό αντίκτυπο που οδηγεί την πτώση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε τι βαθμό έχει εκτονωθεί.
Κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά από τα βραχυπρόθεσμα χρηματιστηριακά απόνερα, η επιτυχία της αύξησης και ενδεχομένως η υπερκάλυψη της αύξησης της ΔΕΗ θα αυξήσει το θεσμικό στίγμα των ξένων στην Ελληνική Αγορά και δη σε μια μετοχή που μπορεί να αποτελέσει τη απόλυτη σπουδή περιπτώσεων «from zero to hero» (από το μηδέν στο ιδανικό).
Η ΔΕΗ είναι επιχείρηση σηματωρός για την ελληνική βιομηχανία, η εικόνα παρακμής του 2018 σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την δυναμική της προοπτικής του επικαιροποιημένου 5ετούς επιχειρηματικού πλάνου. Ένα επιτυχημένο εγχείρημα μετάβασης από την εποχή του λιγνίτη στην εποχή των ΑΠΕ με υγιή ισολογισμό, κερδοφορία και μερίσματα δεν θα περιοριστεί σαν προστιθέμενη αξία στην μετοχή της ΔΕΗ αλλά θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον για περισσότερες ελληνικές εταιρίες που έχουν μέγεθος, πλάνο και θεμελιώδη.
Υπό αυτό το πρίσμα η προσπάθεια της ΔΕΗ έχει μεν ρίσκο εκτέλεσης και αστοχιών που σχετίζονται με το ενεργειακό περιβάλλον, η ανταμοιβή ωστόσο θα έχει ευρύτερες θετικές συνέπειες οι οποίες δεν θα είναι μόνο χρηματιστηριακές. Προς το παρόν Ελληνική αγορά θα χρειαστεί να ξαναπεράσει ένα ακόμα κάβο, συστημική αναγκαιότητα για την ευστάθεια του συστήματος η οποία θα συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της εγχώριας αγοράς».
Η εικόνα στο ταμπλό
Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε σήμερα στo -11,53%, στα 7,980 ευρώ, χάρη και στις άμυνες που έβγαλε στη μέση της συνεδρίασης, με τον βασικό αγοραστή να είναι η Lansdowne, για την οποία φαίνεται να βγαίνει το στοίχημα των ανοικτών θέσεων που είχε ανοίξει στη ΔΕΗ στις 11 και 24 Αυγούστου, κατέχοντας συνολικά το 2,4%.
Από εκεί και πέρα ο Μυτιληναίος έκλεισε με απώλειες 3,10% και ο ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 2,89%.
Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΚΚΟΡ, ΕΛΠΕ, Εθνική και ΑΔΜΗΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Lamda, Aegean, Coca Cola, Motor Oil, Titan, Alpha Bank, Πειραιώς.
Ενδιαφέρουσα ήταν η συνεδρίαση για τη ΓΕΚ Τέρνα, η οποία έφτασε μέχρι το -5,11%. Ωστόσο μετά την διάψευση της φημολογίας για ΑΜΚ, η μετοχή της έκλεισε στο – 0,43%
Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο, μετά και τα θετικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε, έκλεισε με άνοδο +2,77%. Η Jumbo έκλεισε στο +0,71% ενώ η Σαράντης στο +0,68%.
Από τις υπόλοιπες μετοχές, εκτός της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισαν οι Έλαστρον, με άνοδο +10,09% και Επίλεκτος με άνοδο +9,33%.