Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Πτώση στις ευρωαγορές – Βουτιά 1% στο Λονδίνο

Άνδρας περπατά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Αρνητικό ήταν το κλίμα στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Τρίτη, καθώς η επιφυλακτικότητα ενόψει των νέων δηλώσεων των αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών παραμένει πάνω από τις ευρωαγορές.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές είδαν την Τρίτη την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank, να μειώνει για δεύτερη φορά τα επιτόκια κατά25 μονάδες βάσης, στο 3,5% από 3,7 5 %, ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλες 2 ή 3 ακόμα μειώσεις μέσα στο 2024.

Πλέον το ενδιαφέρον θα στραφεί στο Jackson Hole και στις δηλώσεις των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών, ενώ την Τετάρτη αναμένονται και τα πρακτικά της FED από την τελευταία της συνεδρίαση. Οι αγορές αναζητούν σαφείς ενδείξεις για την νομισματική πολιτική που θα επιλέξει η FED, η οποία σε αντίθεση με την ΕΚΤ δεν έχει μέχρι τώρα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων. Κάτι που αναμένεται, πάντως, να συμβεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street, μετά από ένα μεγάλο σερί ανοδικών συνεδριάσεων, δεν έδωσε την ευκαιρία στα χρηματιστήρια της Ευρώπης να ανατρέψουν τις απώλειες που καταγράφονταν μέχρι τότε, ενισχύοντας τελικά τις πιέσεις από τους πωλητές.

Έτσι, ο Stoxx 600 έκλεισε στις 512,27  μονάδες με απώλειες 0,45%, με τις τράπεζες να σημειώνουν πτώση 1,25% και τις  μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου απώλειες 2,09%. Από τις μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη των ευρωπαϊκών blue chips, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Nibe Industrier με κέρδη 2,38% ενώ για δεύτερη συνεχή ημέρα ισχυρή ήταν και η άνοδος για την Embracer Group, κλείνοντας στο +2,30%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της SalMar ASA με βουτιά -7,44%.

Ισχυρές ήταν και η απώλειες για τη βρετανική BT Group, η οποία έκλεισε στο -6,39%, αφού η αντίπαλός της CityFibre δήλωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία για την έναρξη ευρυζωνικών υπηρεσιών Sky στο δίκτυό της. Με απώλειες 5,99% έκλεισε και η μετοχή της Ocado Group. Οι δύο αυτές μετοχές οδήγησαν τον FTSE 100 στο Λονδίνο σε απώλειες της τάξης του 1%, στις  8.273,32 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 18.357,52 μονάδες με απώλειες -0,35% ενώ  ο γαλλικός CAC 40 στις 7.485,73 μονάδες με πτώση -0,22%. Το χρηματιστήριο του Παρισιού επιχείρησε νωρίτερα να επιστρέψει σε ανοδικό έδαφος, ωστόσο το άσχημο άνοιγμα της Wall Street ακύρωσε την προσπάθεια, ενισχύοντας την τάση για ρευστοποίηση κερδών.

Στον νότο, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 33.075,62 μονάδες με απώλειες -0,57% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ολοκλήρωσε την Τρίτη στις 11.087,80 μονάδες με απώλειες -0,13%.

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: Τράπεζες και Coca Cola χάλασαν το θετικό σερί – Ισχυρά κέρδη σε Ελλάκτωρ, Cenergy, Autohellas και ΔΑΑ

J.P. Morgan: Κλείνει τη θέση στα ελληνικά ομόλογα – Οι εκτιμήσεις για την οικονομία