Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθειες να διατηρηθεί θετικός κάνει ο Γενικός Δείκτης με σύμμαχο την Πειραιώς

Wall Street

Οριακή άνοδο σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα, παρά το έντονα αισιόδοξο κλίμα της ημέρας που αποπνέουν οι διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 640,45 μονάδες (+0,37%) με τη συναλλακτική δραστηριότητα να διαμορφώνεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Από τη δειλή ανάκαμψη που αποπειράται να πετύχει η ελληνική αγορά, απουσιάζουν η ορμή και οι ειδήσεις που θα τη βοηθήσει να ανακτήσει τα υψηλά επίπεδα του μήνα και τις 659,72 μονάδες. Ο ΓΔ έχει κατορθώσει να διατηρήσει το θετικό του πρόσημο για τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης, υποχωρώντας στις πιέσεις των πωλητών και καταγράφοντας χαμηλό ημέρας στις 637,07 μονάδες, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, λίγο μετά τις 13:00.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 0.62%, με την πλειοψηφία των τίτλων που τον απαρτίζουν “στο πράσινο”. Του κλάδου, αλλά και ολόκληρου του Large Cap, ηγείται προς το παρόν η Τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ +2.83%), η οποία ανακοίνωσε σήμερα τη διάθεση νέας υπηρεσίας για την αποταμίευση. Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ +1.43%), ενώ αρκετές εναλλαγές προσήμου εντός της ημέρας έχει σημειώσει η ΑΛΦΑ (-0,08). Το μεγάλο προβάδισμα της τράπεζας Πειραιώς ενδεχομένως να προκαλεί η είδηση της απόκτησης 100.000 μετοχών, από το Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χρήστο Μεγάλου, καθώς το γεγονός ερμηνεύεται ως έμπρακτη στήριξη εκ μέρους του στελέχους προς την τράπεζα, και δήλωση εμπιστοσύνης στις μελλοντικές προοπτικές της.

Άνοδο άνω του 1%  σημειώνει και η Jumbo (ΜΠΕΛΑ +1,03%), η οποία κόβει το μέρισμά της μεθαύριο Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου. Το μέρισμα αναμένεται να πληρωθεί στους μετόχους μία εβδομάδα αργότερα. Αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου ανακόινωσε σήμερα το πρωί η ΑΔΜΗΕ (+1,77%), με την κα Ελένη Ζαρίκου να αναλαμβάνει  νέα Πρόεδρος με εκτελεστικά καθήκοντα και τον κο Ιωάννη Καμπούρη να εκλέγεται μέλος, στη θέση του παραιτηθέντος Ιάσονα Ρουσόπουλου.

Στους νικητές κατατάσσονται και οι Viohalco SA (ΒΙΟ +1,89%), ΔΕΗ (+1,04%), ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ +1,82%), ΑΔΜΗΕ (+1,77) και ΕΕΕ (+1,17%).

Οι “κόκκινοι” του Large Cap, περιορίζουν προς το παρόν τις απώλειές τους σε ποσοστά κάτω του 1,50%, δείχνοντας σαφώς καλύτερη εικόνα από τη μεσημβρινή. Πιο συγκεκριμένα, απώλειες σημειώνουν ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ -0,76%), Τερνα Ενεργειακη (ΤΕΝΕΡΓ -0,83%), Αεροπορία Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ -0,26%), Μότορ Όιλ (ΜΟΗ -1,21%), Όμιλος Μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛ -0,38%), ΕΥΔΑΠ (-0,20%) και Γεκτερνα Συμμετοχών (ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,11%).

Ήπιες κινήσεις καταγράφουν και τα ΟΕΔ, με τις αποδόσεις τις 5ετίας και της 10ετίας να μεταβάλλονται αμελητέα κατά 2 μονάδες βάσης (ΟΕΔ 5Υ +0,60% , ΟΕΔ 10Υ +0,59%).