ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Αντίδραση προσπαθεί να βγάλει στο άνοιγμα η Wall Street την τελευταία ημέρα του Αυγούστου μετά από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, όπου ο S&P 500 βρέθηκε κάτω από τις 4.000 μονάδες.
Η ανησυχία για μια ενδεχόμενη ύφεση παραμένει στην αγορά, καθώς αξιωματούχοι της Federal Reserve και της ΕΚΤ επιμένουν στην ανάγκη αύξησης των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών για να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό, παρά τις πιθανές αρνητικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη.
Χθες οι δείκτες επέστρεψαν σε «σκοτεινά» επίπεδα, αφού ο Dow Jones επέστρεψε κάτω από τις 32.000 μονάδες, ο S&P 500 κάτω από τις 4.000 μονάδες και ο Nasdaq βρέθηκε κάτω από τις 12.000 μονάδες. Συγκεκριμένα ο Dow Jones έκλεισε στις 31.790,87 μονάδες με απώλειες -0,96%, ο S&P 500 στις 3.986,16 μονάδες με πτώση -1,10% ενώ ο Nasdaq στις 11.883,14 μονάδες με βουτιά -1,12%.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στα εγχώρια οικονομικά στοιχεία όπου αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στην αγορά. Ωστόσο «βλέπουν» και Ευρώπη, όπου ο πληθωρισμός παρέμεινε στα ύψη, με την Γερμανία και την Ιταλία να καταγράφουν νέα υψηλά ρεκόρ, καθώς οι οικονομίες έχουν χτυπηθεί βαρύτατα από την ενεργειακή κρίση.
Οικονομικά στοιχεία, πληθωρισμός και ύφεση
Στις ΗΠΑ ο ρυθμός των προσλήψεων εργαζομένων για τον μήνα Αύγουστο κατέγραψε μεγάλη πτώση σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ADP. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 132.000 έναντι 270.000 τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν μια μέτρηση στις 300.000 προσλήψεις. Ακόμα, οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 7,6% για τον Αύγουστο σε μηνιαίο επίπεδο. Ωστόσο οι αναλυτές αναμένουν ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής θα δείξει ότι η οικονομία πρόσθεσε 300.000 θέσεις εργασίας αυτό τον μήνα.
Τα στοιχεία αυξάνουν τις ανησυχίες για το ότι ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ (κοντά σε ρεκόρ 40 ετών) και η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις λόγω της ανόδου των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχουν οδηγήσει σε συγκράτηση των προσλήψεων από τους εργοδότες της χώρας, βάζοντας εμπόδια στην ανάκαμψη της απασχόλησης.
Στο κλίμα αυτό, μέλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ εκτίμησε τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα αυξηθούν σημαντικά προτού η Fed χαλαρώσει στη μάχη απέναντι στον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, η κ. Μέστερ είπε ότι βλέπει τα επιτόκια να αυξάνονται πάνω από το 4% στους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, που καθορίζει τι χρεώνουν μεταξύ τους οι τράπεζες για δανεισμό μίας ημέρας και συνδέεται με πολλά καταναλωτικά χρεόγραφα, βρίσκεται σήμερα στο 2,25% – 2,5%. «Η τρέχουσα θέση μου είναι ότι θα καταστεί απαραίτητο να αυξηθεί το επιτόκιο κάπου πάνω από το 4% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και να παραμείνει εκεί”, αναφέρεται σε σχόλια που έχει προετοιμάσει η Λ. Μέστερ για ομιλία της στο Ντέιτον. Όπως σημειώνει η ίδια, “δεν αναμένω πως η Fed θα μειώσει τον στόχο των επιτοκίων στο επόμενο έτος».
Πετρέλαιο
Στο έδαφος της ενέργειας, ο OPEC+ σε νέα του έκθεση ανέφερε ότι η πετρελαϊκή αγορά αναμένεται να δει μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πλεόνασμα αυτό το έτος, καθώς το ράλι των τιμών στην ενέργεια και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο ασκούν καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση. Η Κοινή Τεχνική Επιτροπή του OPEC σε έκθεση της προειδοποιεί ότι η ζήτηση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, αντιμετωπίζει μεγάλες αβεβαιότητες, ιδίως από το ράλι του πληθωρισμού και τις πιο σφικτές συνθήκες στη νομισματική πολιτική. «Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, συνιστά άλλον έναν κίνδυνο για τους επόμενους μήνες», σημειώνεται στην έκθεση. Αυτό «μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης απ’ ό,τι εκτιμάται σήμερα ιδίως προς το τέλος του έτους».
Οι τιμές πετρελαίου δέχονται πιέσεις αυτή την ώρα, βαδίζοντας προς τρίτο σερί μήνα απωλειών εν μέσω της ανησυχίας ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα πλήξει την ανάπτυξη. Το West Texas Intermediate υποχωρεί αυτή την ώρα 1,39% στα 90,3 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent χάνει 2,63% στα 96,7 δολάρια το βαρέλι. «Η κατανάλωση αργού και πετρελαϊκών προϊόντων δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες στα περισσότερα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Georgi Slavov, επικεφαλής θεμελιωδών αναλύσεων στη λονδρέζικη χρηματιστηριακή εταιρεία Marex. «Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να υπάρχει μια σταθερή συσσώρευση προσφοράς σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και το αποτέλεσμα είναι αυτή η αδυναμία τιμών που βλέπουμε».
Μετοχές
Η μετοχή της Chewy υποχωρεί 6% αφού οι πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου της διαδικτυακής εταιρείας λιανικής πώλησης κατοικίδιων ζώων απογοήτευσαν. Η μετοχή της HP επίσης χάνει πάνω από 5% αφού οι πωλήσεις τρίτου τριμήνου της κατασκευάστριας φορητών υπολογιστών ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις με τις πωλήσεις φορητών υπολογιστών (laptop) να πέφτουν 32%.
Η μετοχή της Bed Bath & Βeyond, η άλλοτε αγαπημένη μετοχή των χρηστών του Reddit, δέχεται ισχυρές πιέσεις άνω του 23% αφού αποκάλυψε ότι έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση και θα κλείσει περίπου 150 καταστήματα ενώ θα απολύσει περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού της.
Η μετοχή της Meta εκτοξεύεται 5,7%, της Snap κερδίζει 11% ενώ και η Netflix σημειώνει κέρδη άνω του 3%.
Η μετοχή της PayPal σημείωσε άνοδο 4% αφού η Bank of America (+0,35%) αναβάθμισε την επενδυτική της στάση σε «buy» από «neutral».
Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones σημειώνει μικρές απώλειες 0,04% στις 31.777 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει ήπια 0,05% στις 3.986 μονάδες ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,3% στις 11.913 μονάδες.
Διαβάστε επίσης:
Credit Suisse: Underweight στις μετοχές αλλά δεν προτρέπει σε φυγή τους επενδυτές από τις αγορές