ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καίγεται και σιγολιώνει εδώ και επτά μήνες η…μετοχή της εταιρείας Πλαστικά Θράκης. Αφήνοντας στους επενδυτές μια στυφή γεύση απογοήτευσης για τις ζημιές που έχουν υποστεί, καθώς επίσης και αναπάντητα ερωτήματα για το ποια μπορεί να είναι η συνέχεια.
Στις 8 Σεπτεμβρίου της περσινής χρονιάς και έπειτα από ισχυρό ράλι ανόδου που είχε προηγηθεί, η τιμή της μετοχής έφτασε στα 8,69 ευρώ. Αμέσως μετά άρχισε να κατρακυλά ακατάπαυστα. Στα τέλη του 2021 υποχώρησε στα 6,89 ευρώ, ενώ χθες, έπειτα από ακόμη μία πτωτική μέρα, βρέθηκε να κλείνει στα 5,19 ευρώ.
Σε χρονικό ορίζοντα 7μηνου οι απώλειες είναι 40,3%, ενώ στο ίδιο αυτό διάστημα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει μειωθεί κατά 153,1 εκατ. ευρώ. Αφού έχει καταπέσει από τα 380,1 στα 227 εκατ. ευρώ.
Τα δεδομένα παραμένουν εξαιρετικά δυσμενή και στην περίπτωση που εξεταστούν με αφετηρία το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς. Καθώς η πτώση που καταγράφει η μετοχή είναι 24,7%.
Εκ πρώτης όψεως η χρηματιστηριακή αυτή κακοδαιμονία που μαστίζει τα Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ 0% 3,83 , μοιάζει να είναι σε κραυγαλέα αναντιστοιχία με τις οικονομικές επιδόσεις του εξωστρεφούς Ομίλου. Διότι στο 9μηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 34,6% ( στα 341,6 εκατ. ευρώ) με τα καθαρά κέρδη να κάνουν άλμα 181,1% και να διαμορφώνονται στα 71,669 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων και έκτακτων κερδών ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, που προήλθαν από την πώληση βιομηχανικού ακινήτου στις Η.Π.Α.
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι στους 9 μήνες της περσινής χρονιάς τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 35,4 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 76,2 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια ο όγκος των μετρητών να είναι κατά 25,7 μεγαλύτερος από τα οφειλόμενα δάνεια, εξαιρουμένων των μισθώσεων.
Τα Πλαστικά Θράκης που δραστηριοποιούνται στους τομείς τεχνικών υφασμάτων και λύσεων συσκευασίας, διαθέτουν εταιρείες παραγωγής, εμπορίας και διανομής σε 9 χώρες, αλλά και δίκτυο πωλήσεων σε 80 χώρες, έχουν πολλαπλασιάσει τα τελευταία χρόνια την κερδοφορία τους. Η οποία από τα 4 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2019, ανέβηκε στα 37,9 εκατ. ευρώ το 2020, για να πάει ακόμη ψηλότερα με βάση τα στοιχεία της περσινής χρονιάς, που θα ανακοινωθούν ολοκληρωμένα στις 14 Απριλίου.
Τι αρνητικό βλέπει η αγορά για την πορεία των κερδών
Γιατί όμως η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία στη διάρκεια του 2021 είχε πριμοδοτήσει την άνοδο της μετοχής των Πλαστικών Θράκης κατά…81,1%, βλέπει επίμονα εδώ και μήνες το ποτήρι των εξελίξεων μισοάδειο;
Όπως όλα δείχνουν, οι πωλητές που σπρώχνουν συνεχώς τη μετοχή προς τα κάτω, θεωρούν ότι η κερδοφορία του Ομίλου δεν είναι διατηρήσιμη. Εντοπίζοντας τις ισχυρές παρενέργειες στην αλματώδη άνοδο των τιμών των πρώτων υλών (για ημιέτοιμα προϊόντα και υλικά συσκευασίας), όπως επίσης και του κόστους ενέργειας και μεταφορών. Ήδη οι επιπτώσεις είναι ορατές στην καθοδική πορεία του μικτού περιθωρίου κερδοφορίας, στην οποία έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και η σημαντική μείωση της ζήτησης σε προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία (κυρίως μάσκες).
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη για τα Πλαστικά Θράκης θα κινηθούν το 2022 ανάμεσα στα 25 και 35 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα μειωθούν παραπάνω από το 50% σε σχέση με αυτά τα περσινής χρονιάς.
Στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης του 2021 το μικτό περιθώριο κέρδους του Ομίλου άγγιξε το 39,9% ( πωλήσεις 111,369 εκατ. ευρώ και μικτά κέρδη 44,42 εκατ. ευρώ).
Στο δεύτερο τρίμηνο το περιθώριο κέρδους έπεσε στο 37,3% με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 122,918 εκατ. ευρώ και τη μικτή κερδοφορία να είναι στα 45,815 εκατ. ευρώ.
Στο τρίτο τρίμηνο το μικτό περιθώριο κέρδους έπεσε στο 29,7% ( πωλήσεις 107,290 εκατ. ευρώ και μικτά κέρδη 31,837 εκατ. ευρώ).
Τα συγκεκριμένα στοιχεία της βαθμιαίας απομείωσης της δυναμικής των Πλαστικών Θράκης, εξηγούν ως ένα βαθμό και την καθοδική τροχιά που ακολουθεί η τιμή της μετοχής. Αν και ορισμένοι στην αγορά εκφράζουν την άποψη πώς Όμιλος δικαιολογεί υψηλότερες αποτιμήσεις από τις τρέχουσες, ακόμη και στην περίπτωση της μειωμένης κερδοφορίας. Καθώς με δεκαπλάσιο πολλαπλασιαστή κερδών για το 2022, η αποτίμηση μπορεί να κινηθεί στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ.
Τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές για να δώσουν ανοδική κατεύθυνση στη μετοχή, που παραμένει εγκλωβισμένη σε πτωτικό «κανάλι». Αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει βρεθεί δύο φορές ( στις 8 και τις 28 Μαρτίου) στο «πυθμένα» των 4,98 ευρώ…
Αμοιβές 1,39 εκατ. ευρώ για τον Πρόεδρο
Με βάση το μετοχικό πορτρέτο της εταιρείας, ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Χαλιορής ελέγχει το 43,29%, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 20,85% είναι στο χαρτοφυλάκιο της αδελφής του Έφης. Έμπειρος και αποτελεσματικός ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, είναι συνάμα ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους εκτελεστικούς Προέδρους των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Με τις ετήσιες, μικτές αποδοχές του για το 2020 να είναι στα υψίπεδα των 1,395 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένες κατά 10,4% σε σχέση με αυτές της προηγούμενης χρονιάς, λόγω και του «μπόνους» για την επίτευξη στόχων.
Πέραν της οικογένειας Χαλιορή που κατέχει αθροιστικά το 64,14%, στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών επενδυτών βρίσκεται το 14,17% και το υπόλοιπο 21,69% είναι διάσπαρτο σε άλλους επενδυτές. Συμπεριλαμβανομένου στην κατηγορία αυτή και του 1,15% που αφορά τις ίδιες μετοχές που έχουν αγοραστεί ώς τώρα από την εταιρεία.
Σε ότι αφορά την ταυτότητα των πωλητών φαίνεται να ποικίλει. Άλλοτε τον τόνο των πιέσεων τον δίνουν οι ιδιώτες και άλλοτε οι θεσμικοί. Με εναλλασσόμενους ρόλους και στην απορρόφηση της προσφοράς σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Από το ξεκίνημα πάντως της εφετινής χρονιάς η μέση, ημερήσια αξία των συναλλαγών είναι στα 319.823 ευρώ. Έναντι των 495.021 για ολόκληρο το 2021 και των 116.783 ευρώ του 2020.
Διαβάστε επίσης