Ποιος φταίει για το όχι σε watch list του Χ.Α. από τον MSCI, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί;

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να πτοείται η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, επαναλαμβάνοντας στο mononews.gr, ότι ο στόχος είναι εντός του έτους ένας από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης, FTSE, S&P Dow Jones, Stoxx και MSCI.

1

Ο MSCI είπε όχι, περιμένοντας τον Σεπτέμβριο κάποιο φως από τον FTSE ή από την S&P, η οποία προβαίνει σε ανακοινώσεις στο διάστημα Απριλίου και Ιουλίου.

Ο MSCI δεν είδε κάποια πρόοδο στο θέμα των παραγώγων που ήταν και το κριτήριο που έπρεπε να βελτιώσει η διοίκηση του Χ.Α. ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε την ένταξη στη λίστα παρακολούθησης.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «ο οίκος MSCI συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της αγοράς με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητα στην αγορά της Κορέας και της Ελλάδας».

Επιπλέον αναφέρει: Στην Ελλάδα, οι αρχές της αγοράς έλαβαν πρόσφατα διάφορα μέτρα για να για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσβασιμότητας στην αγορά.

Η υιοθέτηση των δομών omnibus στην ελληνική αγορά, που εισήχθησαν το 2021, παραμένει χαμηλή, με λιγότερο από 1% ενεργούς λογαριασμούς omnibus από το α’ τρίμηνο του 2024.

Δεδομένου ότι ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να είναι προσαρμοσμένοι στο προηγούμενο πλαίσιο, η αποτελεσματικότητα του οικοσυστήματος θεματοφυλακής παραμένει προς αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, ως προς τον FTSE, αν το 2023 τηρούσαμε την ελάχιστη κεφαλαιοποίηση που χρειάζεται η αγορά, η οποία ξεπερνάει πια τα 97 δισ. ευρώ, μία μόνο μετοχή ήταν απόλυτα συνυφασμένη με τα ποσοστικά κριτήρια (όπως της ελάχιστης κεφαλαιοποίησης).

Ταυτόχρονα, πέρσι η χώρα μας δεν είχε την επενδυτική βαθμίδα που πλέον έχει.

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών θεωρεί ότι φέτος θα χρειαστεί άλλες τέσσερις μετοχές επί συνόλου πέντε να τηρεί τα δικά της όρια κεφαλαιοποίησης.

Ως προς τον MSCI η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει υποστηρίξει ότι η αγορά μας πληροί πλέον όλα τα κριτήρια και την επενδυτική βαθμίδα και πως πέντε εταιρείες έχουν την ενδεδειγμένη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και ταυτόχρονα εκπληρώνονται όλα τα ποιοτικά κριτήρια (προσβασιμότητα στην αγορά).

Ο S&P Dow Jones επίσης θα μπορούσε να εντάξει το Ελληνικό χρηματιστήριο σε watch list, αφού πλέον έχουμε την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχει σωστή δομή και προσβασιμότητα στην αγορά, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μεγαλώσει.

Για τον Stoxx ισχύουν τα παραπάνω με τη διαφορά ότι η αγορά μας δεν εκπληρεί κάποια κριτήρια που έχει θέσει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ξεκαθαρίσει ότι η μετάταξη δεν θα γίνει ταυτόχρονα από όλους τους οίκους αξιολόγησης.

Κι αυτό γιατί:

Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα θεωρείται ταυτόχρονα ως Ανεπτυγμένη και Αναδυόμενη Αγορά από μερίδες επενδυτών.

Οι επενδυτές δεν τοποθετούνται όλοι μαζί στην αρχή ή στο τέλος της διαδικασίας.

Οι εισροές κεφαλαίων σε βάθος χρόνου αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από τις εκροές που ενεργοποιούνται κατά την μετάταξη.

Πάντως, πριν από τρεις μήνες η διοίκηση του Χ.Α. θεωρούσε πιθανότερο το watch list, δηλαδή την είσοδο στον προθάλαμο της αναβάθμισης σε developed market (ώριμη αγορά) από S&P, MSCI, Stoxx. Σε κάθε περίπτωση αυτό σημαίνει παρακολούθηση για διάστημα 1,5 – 2 ετών.

Με τη διαφορά, ότι ως προς τον MSCI, η αγορά θα πρέπει να περιμένει έναν ακόμα χρόνο, ενώ είναι γνωστό ότι από το υπουργείο Οικονομικών εκκρεμούν μια σειρά από φορολογικά μέτρα υπέρ της αγοράς, τα οποία δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα.

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank για ΟΤΕ: Ξεκινά την κάλυψη με σύσταση αγοράς και 50% περιθώριο ανόδου

Buy, hold or sell: Άμεση ανάλυση για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ και ΦΡΛΚ

Γιατί οι ξένοι επενδυτές πωλούσαν μαζικά τράπεζες – Το… μήνυμα για την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια