Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Πιέσεις στη Wall Street καθώς το αμερικανικό πετρέλαιο ανεβαίνει στα 90 δολάρια το βαρέλι

Wall Street

Σε υψηλό εβδομάδας έφτασε η τιμή για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα διευρυνθεί και θα επηρεάσει τις παγκόσμιες ροές του ζωτικού για την ΕΕ καυσίμου ενόψει του χειμώνα. Την ίδια ώρα, οι μετοχές στη Wall Street υποχωρούν καθώς παράλληλα με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων οι επενδυτές είδαν τις τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου να φτάνουν τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Νοεμβρίου του ολλανδικού φυσικού αερίου αυξήθηκαν την Παρασκευή  έως και 1,9%, σε μια πάντως αρκετά νευρική συνεδρίαση με την τιμή του να κινείται τελικά λίγο πάνω από τα 50 δολάρια τη μεγαβατώρα.  Τελικά τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  διαμορφώθηκαν στα 51,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο από τις 13 Οκτωβρίου. Πάντως, σε επίπεδο εβδομάδας η πορεία του ήταν πτωτική, λόγω του ήπιου καιρού και των υψηλών επιπέδων αποθήκευσης στην Ευρώπη.

Οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν πάνω από 30% υψηλότερες από εκεί που ήταν πριν την επίθεση της Χαμάς στις  7 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα,  το WTI Νοεμβρίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κινείται αυτή την ώρα στα  89,97 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενδοσυνεδριακά ξεπεράσει το όριο των 90 δολαρίων, ενώ στο ICE Futures στο Λονδίνο το Brent Δεκεμβρίου κινείται στα 93,17 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος των τιμών έρχονται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στον αμερικανικό λαό να στηρίξει την χρηματοδότηση ύψους 75 δισ. δολαρίων για τη στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ και της Ουκρανίας, με τα 14 δισ. να πηγαίνουν προς το Τελ Αβίβ, ενώ το συνολικό πακέτο που φτάνει 106 δισ. δολάρια συμπεριλαμβάνει βοήθεια και προς τη Γάζα, τη Ταϊβάν καθώς και χρηματοδότηση για την ασφάλεια στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Όπως δήλωσε ο Craig Erlam , ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda, η πιθανότητα ο πόλεμος να εξαπλωθεί «κάνει τους εμπόρους νευρικούς και προσθέτει σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου σε μια εποχή που η αγορά είναι ήδη εξαιρετικά σφιχτή».

«Ακόμα και στα 140 δολάρια το βαρέλι»

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 140 δολάρια το βαρέλι και να φέρει τον κόσμο στο χείλος της ύφεσης, σύμφωνα με την Ana Boata, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στην Allianz Trade.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, η αναλύτρια, με έδρα το Παρίσι έδωσε πιθανότητα 20% σε ένα τέτοιο σενάριο, με τις εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς -που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ- να μετατρέπονται σε μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή, εξέλιξη που θα περιορίσει δραματικά τις προμήθειες αργού πετρελαίου.

«Υψηλότερες τιμές πετρελαίου – αυτός είναι ο άμεσος αντίκτυπος», είπε η Ana Boata, δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς θα εκτυλίσσονταν ένα τέτοιο σενάριο.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν από 90 δολάρια το βαρέλι σε 140 δολάρια σε μια κορύφωση, και μπορεί να κυμανθούν στα 120 δολάρια κατά μέσο όρο το επόμενο έτος».

Ανησυχία για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η σύγκρουση στο Ισραήλ έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στο κλείσιμο ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Αίγυπτο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το βορειοαφρικανικό έθνος προς την Ευρώπη. Το μερίδιο της Αιγύπτου στην προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης δεν είναι σημαντικό, αλλά μια ευρύτερη σύγκρουση και πιθανή εμπλοκή του Ιράν θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για την ασφάλεια των πλοίων LNG του Κατάρ που διέρχονται προς την ήπειρο.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ισορροπία αφορά την πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ για τη συμμετοχή του Ιράν και τη δημιουργία εντάσεων σχετικά με τη χρήση του Στενού του Ορμούζ», δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Energy Aspects Ltd.

Μια τέτοια εμπλοκή θα μπορούσε επίσης να εγείρει κινδύνους για την ασφάλεια των διεθνών αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή, σύμφωνα με το think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες . Η σύγκρουση θα μπορούσε επίσης να έχει «καταστροφικές επιπτώσεις στην παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», ανέφερε η Rystad Energy σε σημείωμα.

Πτώση στη Wall Street

Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή ενίσχυσε το αρνητικό κλίμα στη Wall Street, εν μέσω μεγάλης ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Ο Dow Jones κινείται στις  33.274 μονάδες με πτώση 0,4%, ο S&P 500 υποχωρεί στις 4.250 μονάδες με πτώση κοντά στο 0,7% ενώ ο Nasdaq κινείται γύρω από τις  13,070 μονάδες με απώλειες 0,9%.

Μάλιστα, η πτώση του S&P 500 υπερέβη για λίγο τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών – ένα σημάδι που από ορισμένους θεωρείται ως προάγγελος περισσότερων απωλειών.

Την ίδια ώρα ο «μετρητής φόβου» της Wall Street – ο δείκτης VIX – ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

«Η συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει πυροδοτήσει ένα κύμα αστάθειας στις αγορές πετρελαίου και μετοχών, αναγκάζοντας τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τις στρατηγικές τους και να μετατοπίσουν την εστίασή τους από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε «ασφαλέστερες» επενδύσεις», δήλωσε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγοράς στο City Index και Forex.com.

Αναφορικά με το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, από τις 86 εταιρείες του S&P 500 που είχαν δημοσιοποιήσει στοιχεία μέχρι το πρωί της Παρασκευής, το 74% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη, έναντι 78% για ολόκληρη τη σεζόν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης

Allianz Trade: Το χειρότερο σενάριο πολέμου μπορεί να εκτοξεύσει το πετρέλαιο στα 140 δολάρια

Capital Economics: Το sell-off στην αγορά ομολόγων «βάζει» δύσκολα στους κεντρικούς τραπεζίτες

Δημοσκόπηση Reuters: Καμία μεταβολή στα επιτόκια της ΕΚΤ μέχρι τον Ιούλιο του 2024