• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Βουτιά 6% για τις τιμές μετά την περιορισμένη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Tο πετρέλαιο σημείωσε βουτιά στη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας αφού τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στόχων στο Ιράν απέφυγαν τις εγκαταστάσεις αργού πετρελαίου, αυξάνοντας την προοπτική ότι οι εχθροπραξίες στην περιοχή μπορεί να χαλαρώσουν.

    Ειδικότερα, το WTI για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 6,1% στα 67,38 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, στη μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας εδώ και δύο χρόνια.

    Το Brent για διακανονισμό Δεκεμβρίου υποχώρησε 6,1% στα 71,42 δολάρια το βαρέλι.

    Τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικούς στόχους σε όλο το Ιράν το Σάββατο, εκπληρώνοντας την υπόσχεσή τους να ανταποκριθούν σε ένα μπαράζ πυραύλων στις αρχές του μήνα. Ωστόσο, η ισραηλινή επίθεση ήταν πολύ πιο συγκρατημένη από αυτό που φοβόταν η αγορά. αποφεύγοντας πετρελαϊκές, πυρηνικές και μη στρατιωτικές υποδομές.

    Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου της αγοράς έδειξε σημάδια εξασθένησης σε γενικές γραμμές. Μάλιστα, η πτώση επεκτάθηκε βαθιά μέσα στο επόμενο έτος, με το premium για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent του Μαΐου σε σχέση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ιουνίου να μειώνεται στα 5 σεντς, σημάδι ότι οι έμποροι προβλέπουν επικείμενη υπερφόρτωση της προσφοράς, αναφέρει το Bloomberg.

    Η πτώση της Δευτέρας έρχεται εν όψει μιας σειράς από κρίσημες εβδομάδες για τις τιμές, με πληθώρα σημαντικών γεγονότων να διαφαίνονται στον ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου. Παράλληλα, ο OPEC+ σχεδιάζει να αρχίσει σταδιακά να αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο και η αγορά παρακολουθεί για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό το χρονοδιάγραμμα.

    Αν και η προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα είναι μικρή, θα προσθέσει προμήθειες σε μια αγορά που η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει ότι δεν θα τα χρειαστεί. Την περασμένη εβδομάδα, τα hedge funds μείωσαν τις θέσεις τους στο WTI στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών

    JPMorgan: Viral στο TikTok σφάλμα που επέτρεπε την ανάληψη τεράστιων ποσών – Σε μηνύσεις πελατών προχώρησε η τράπεζα

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή – Βουτιά 16% για τη Philips



    ΣΧΟΛΙΑ