• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Βουτιά 4% σε χαμηλά έτους μετά τα «χαστούκια» από Κίνα και ΗΠΑ

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη στις χαμηλότερες τιμές του έτους, καθώς τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τα αδύναμα στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ τροφοδότησαν εκ νέου τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης ενέργειας.

    Ειδικότερα, στην Κίνα, ο δείκτης υπευθύνων αγορών Caixin για τον μεταποιητικό τομέα ανέκαμψε στο 50,4 τον Αύγουστο από 49,8 τον Ιούλιο, αλλά εξακολουθεί να είναι η δεύτερη χαμηλότερη ανάγνωση του έτους, ανέφεραν οικονομολόγοι της Pantheon Macroeconomics. Ο επίσημος δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε στο 40,1 τον Αύγουστο από 49,4 τον Ιούλιο, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

    Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης του Institute for Supply Management αυξήθηκε στο 47,2% από το χαμηλό οκτώ μηνών του 46,8%. Οι αριθμοί κάτω του 50% σηματοδοτούν ότι ο μεταποιητικός τομέας συρρικνώνεται. Ο δείκτης παρέμεινε σε έδαφος ύφεσης για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

    Παράλληλα, οι εικασίες για την επίλυση μιας διαμάχης στη Λιβύη σχετικά με τον έλεγχο της κεντρικής της τράπεζας, η οποία φέρεται να οδήγησε σε διαταραχή της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου από τη χώρα, συνέβαλαν επίσης στην απότομη πτώση των τιμών.

    Σε αυτό το κλίμα το Brent Νοεμβρίου, υποχώρησε κατά 3,77 δολάρια ή -4,9%, για να διαμορφωθεί στα 73,75 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τις 12 Δεκεμβρίου 2023.

    Το West Texas Intermediate  για παράδοση τον Οκτώβριο  υποχώρησε 3,21 δολάρια ή -4,4% για να διαμορφωθεί στα 70,34 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 13 Δεκεμβρίου 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές – Άλμα 4,48% για τη Nexans μετά τα πρώτα θετικά νέα από την Κύπρο

    Χρηματιστήριο: Οριακές απώλειες παρά το βαρύ κλίμα στις ευρωαγορές – «Πάρτι» για Σαράντης, στήριξη από ΜΟΗ, Autohellas



    ΣΧΟΛΙΑ