• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Βουτιά 3% για WTI και Brent καθώς ο OPEC χαλαρώνει τους εθελοντικούς περιορισμούς από τον Οκτώβριο

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Απότομη βουτιά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο σημείωσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς ο OPEC+ αιφνιδίασε τις αγορές, ανακοινώνοντας πως θα αρχίσει να χαλαρώνει τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή από τον Οκτώβριο.

    Ειδικότερα, ο OPEC+ αποφάσισε να παρατείνει τις βασικές περικοπές στην παραγωγή των χωρών μελών, οι οποίες έληγαν στο τέλος του 2024, και για το σύνολο του 2025. Παράλληλα, για τις «εθελοντικές» πρόσθετες περικοπές που αφορούν κυρίως 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, και οι οποίες θα ολοκληρώνοντας στο τέλος Ιουνίου, αποφάσισε να παραταθούν για ένα ακόμα τρίμηνο ως έχουν. Ωστόσο από τον Οκτώβριο του 2024 θα ξεκινήσουν να μειώνονται σταδιακά, μέχρι την κατάργησή τους τον Σεπτέμβριο του 2025.

    Πάντως, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η σταδιακή κατάργηση θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ή να αντιστραφεί ανά πάσα στιγμή, εάν δικαιολογείται από τις συνθήκες της αγοράς.  Ωστόσο την ίδια ώρα, η χώρα βρίσκεται σε αναζήτηση κεφαλαίων, με την Κυριακή να προχωρά στην πώληση μετοχών αξίας 12 δισ. δολαρίων της Saudi Aramco, προκειμένου να ενισχύσει τα κεφάλαιά της.

    Ο OPEC+ συμφώνησε επίσης για αλλαγές στη βάση υπολογισμού της ικανότητας παραγωγής των μελών του, απόφαση που αναμένεται να ευνοήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Πρόσθετη πίεση στην αγορά του πετρελαίου έδωσε η διπλωματική κινητικότητα γύρω από το προτεινόμενο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο φέρεται να βρίσκει θετική ανταπόκριση από το Ισραήλ.

    Σε αυτό το κλίμα, το West Texas Intermediate για παράδοση Ιουλίου υποχώρησε κατά  2,77 δολάρια ή -3,6%, για να διαμορφωθεί στα 74,22 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση τους από τις 8 Ιανουαρίου, ενώ το κλείσιμο έφερε το πιο ενεργό συμβόλαιο στο χαμηλότερο διακανονισμό τους από τις 7 Φεβρουαρίου.

    Στο Λονδίνο και το ICE Futures Europe, το αργό Brent Αυγούστου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, υποχώρησε κατά 2,75 δολάρια ή -3,4% στα 78,36 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τις 5 Φεβρουαρίου.

    Διαβάστε επίσης

    Saudi Aramco: Πουλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες μετοχές αξίας 12 δισ. δολαρίων

    OPEC+: Σταδιακή μείωση των «εθελοντικών περικοπών» από Οκτώβριο – Στην αγορά επιπλέον 750.000 βαρέλια/ημέρα μέχρι τον Ιανουάριο



    ΣΧΟΛΙΑ