• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Βουτιά 2% για το Brent έφεραν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Κίνας

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Με απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, με τις τιμές του Brent να  υποχωρούν κατά  2%, χάνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας.

    Η πτώση της Δευτέρας ήρθε μετά την απογοήτευση των επενδυτών για τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας το Σάββατο, ο οποίος απέτυχε να δώσει τις λεπτομέρειες που αναζητούσε η αγορά σχετικά με ένα σχέδιο τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, αυξάνοντας ξανά τις ανησυχίες για τη ζήτηση του αργού.

    Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας, Λαν Φοαν, δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του θα «αυξήσει σημαντικά» την έκδοση χρέους για να αντιμετωπίσει την αργή οικονομική ανάπτυξη, να σταθεροποιήσει την αγορά ακινήτων, να συμπληρώσει το κεφάλαιο των κρατικών τραπεζών και να προσφέρει βοήθεια στους φτωχότερους  Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

    Η αγορά ήλπιζε πως η Κίνα θα ανακοινώσει ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους έως και 2 τρισεκατομμυρίων γιουάν (280 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

    Την ίδια ώρα, ο OPEC μείωσε περαιτέρω τις προοπτικές του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος κατά 106.000 βαρέλια την ημέρα σε 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά και το 2025, στα 105,78 mbd από 105,99 mbd, συμβάλλοντας επίσης στην πτώση των τιμών του πετρελαίου τη Δευτέρα.

    Σε αυτό το κλίμα, το West Texas Intermediate για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 1,73 δολάρια ή -2,3%, για να διαμορφωθεί στα 73,83 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 1,6% την περασμένη εβδομάδα.

    Το Brent Δεκεμβρίου μειώθηκε κατά 1,58 δολάρια ή -2% στα 77,46 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, μετά από άνοδο 1,3% την περασμένη εβδομάδα.

    Διαβάστε επίσης

    Διπλωματική κρίση μεταξύ Καναδά και Ινδίας – Απελάθηκαν έξι Ινδοί διπλωμάτες, ανάλογη απάντηση από το Νέο Δελχί

    Moody’s: Οι τυφώνες Ελέν και Μίλτον αναμένεται να κοστίσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες έως και 55 δισ. δολάρια

    NASA: Ξεκίνησε το ταξίδι του Europa Clipper προς τον δορυφόρο του Δια, Ευρώπη, για να δει αν μπορεί να φιλοξενήσει ζωή



    ΣΧΟΛΙΑ