Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Πετρέλαιο: Στο 3,9% περιόρισε το WTI τις εβδομαδιαίες απώλειες

Άλμα  κοντά στο 3% σημείωσε το πετρέλαιο την Παρασκευή μετά την νέα χαλάρωση των περιορισμών κατά της Covid-19 στην Κίνα. Ωστόσο η άνοδος δεν ήταν ικανή να γλιτώσει το πετρέλαιο από τις εβδομαδιαίες απώλειες.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, χαλάρωσαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και της ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου για το πετρέλαιο WTI σημείωσε άνοδο κατά 2,49 δολάρια ή 2,9% για να διαμορφωθεί στα 88,96 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, ωστόσο, υποχώρησε κατά 3,9%.

To συμβόλαιο εκπλήρωσης Ιανουαρίου 2023 για το πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 2,5% για να διαμορφωθεί στα 95,99 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 2,6%.

Τι ανέφεραν οι αναλυτές

Οι περιορισμοί χαλάρωσης περιλαμβάνουν μείωση των χρόνων καραντίνας για στενές επαφές κρουσμάτων και εισερχόμενων ταξιδιωτών κατά δύο ημέρες, καθώς και κατάργηση της ποινής στις αεροπορικές εταιρείες για την εισαγωγή μολυσμένων επιβατών.

Οι τιμές ανέβηκαν επίσης την Παρασκευή, αφού ο πιο ήπιος από το αναμενόμενο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενισχύοντας τις πιθανότητες για μια ήπια προσγείωση για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ στήριξε επίσης τις τιμές του πετρελαίου, καθώς καθιστά το εμπόρευμα φθηνότερο για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει προσεκτικός στην παραγωγή πετρελαίου, σημειώνοντας ότι τα μέλη είδαν «αβεβαιότητα» στην παγκόσμια οικονομία ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του μπλοκ τον Δεκέμβριο, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg News.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, συλλογικά γνωστοί ως OPEC+, συμφώνησαν τον περασμένο μήνα σε απότομες περικοπές παραγωγής και θα συναντηθούν ξανά στις 4 Δεκεμβρίου για να καθορίσουν την πολιτική του. Ωστόσο, τα συμβόλαια αναφοράς πετρελαίου κατευθύνονταν σε εβδομαδιαίες μειώσεις λόγω των αυξανόμενων αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και των παρατεταμένων φόβων για την περιορισμένη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα εν μέσω ανόδου των καθημερινών κρουσμάτων COVID. Ο φόρτος κρουσμάτων COVID-19 της Κίνας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το lockdown στη Σαγκάη νωρίτερα φέτος. Τόσο το Πεκίνο όσο και το Zhengzhou ανέφεραν καθημερινά κρούσματα ρεκόρ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρυσός: Στην υψηλότερη τιμή από τον Αύγουστο το ενεργό συμβόλαιο – Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 10% για το παλλάδιο

FTX: Μάθαμε την πτώχευση από το Twitter λένε οι υπάλληλοι των θυγατρικών – Χάος με τις αναλήψεις

Μικτά πρόσημα σημείωσαν οι ευρωαγορές – Σε υψηλό οκταμήνου οι τιμές του Stoxx 600