Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Πετρέλαιο: Πτώση 7,1% για το Brent τον Μάιο, η χειρότερη επίδοση για το 2024

γεωτρήσεις για πετρέλαιο

Τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες του 2024 κατέγραψαν τον Μάιο οι τιμές του πετρελαίου, με την αγορά να αναμένει πλέον τις αποφάσεις του OPEC+ για μια παράταση των περικοπών στην παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου έκλεισαν χαμηλότερα και την Παρασκευή, καθώς οι έμποροι ανησυχούσαν για τη ζήτηση βενζίνης, καθώς παρά την έναρξη της αποκαλούμενης «καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης» στις ΗΠΑ, οι τιμές της βενζίνης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων των ΗΠΑ δεν είδαν κάποια σημαντική ενίσχυση, ενώ τα εβδομαδιαία στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών την Πέμπτη έδειξαν ότι τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα.

Έτσι, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 77,99 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, με πτώση 99 cents ή -1,18%. Το Brent παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 81,62 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 24 cents ή -0,29%. Σε επίπεδο μήνα, το WTI σημείωσε πτώση 6% τον Μάιο, ενώ το Brent σημείωσε πτώση 7,1%.

Η αγορά αναμένει τις αποφάσεις του OPEC+, με το Reuters να αναφέρει την Πέμπτη ότι τα μέλη του εξετάζουν μια συμφωνία με την οποία ορισμένες περικοπές παραγωγής θα μπορούσαν να παραταθούν μέχρι το τέλος του 2025. Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε προηγουμένως σε περικοπές συνολικού ύψους 3,66 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, που πρόκειται να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2024 , καθώς και περικοπές 2,2 mbd σε εθελοντικές περικοπές που λήγουν στο τέλος Ιουνίου.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η υπό συζήτηση συμφωνία θα μπορούσε να επεκτείνει μέρος ή το σύνολο των περικοπών των 3,66 mbd έως το 2025 και μέρος ή το σύνολο των 2,2 mbd σε εθελοντικές περικοπές στο τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η αγορά παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Τζο Μπάιντεν να αποκαλύπτει πως το Ισραήλ κατέθεσε πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων στη Χαμάς.

Διαβάστε επίσης

Με συνολικά κέρδη 1,8% έκλεισε τον Μάιο ο χρυσός

Ευρωαγορές: Με συνολικά κέρδη 2,3% έκλεισε ο Μάιος για τον Stoxx 600

Τζο Μπάιντεν: Το Ισραήλ κατέθεσε νέο σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων – Τι περιλαμβάνει