• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Πάνω από τα 77 δολάρια το Brent μετά το κλείσιμο βασικού κοιτάσματος στη Λιβύη

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Ανοδικά ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο το πετρέλαιο, καθώς η Λιβύη κήρυξε «ανωτέρα βία» σε ακόμα ένα βασικό κοίτασμα πετρελαίου, έχοντας πλέον αφαιρέσει  σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια από τις καθημερινές παγκόσμιες προμήθειες.

    Το συμβόλαιο για διακανονισμό Νοεμβρίου του Brent σημείωσε άνοδο 59 σεντς για να διαμορφωθεί στα 77,52 δολάρια το βαρέλι.

    Το  West Texas Intermediate ανέβηκε πάνω από τα 74 δολάρια, εν μέσω περιορισμένων συναλλαγών τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, λόγω αργίας στις ΗΠΑ.

    Τα συμβόλαια ενισχύθηκαν αφού η Λιβύη κήρυξε «ανωτέρα βία» στο πεδίο El-Feel. Η νομική ρήτρα, που επιτρέπει στη Λιβύη να σταματήσει τις εξαγωγές αργού, ήρθε λίγες μέρες αφότου οι αρχές στα ανατολικά ανακοίνωσαν την πλήρη παύση της παραγωγής και των εξαγωγών.

    Την ίδια ώρα, πάντως, υπήρχαν προσδοκίες ότι ο OPEC+ πρόκειται να προσθέσει 180.000 βαρέλια στις ημερήσιες προμήθειες εντός  των επόμενων εβδομάδων, καθώς οι χώρες θα αποκαταστήσουν σταδιακά την παραγωγή , σύμφωνα με τους αντιπροσώπους που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

    Ο OPEC+ έχει επανειλημμένα πει ότι θα μπορούσε να «παύσει ή να αναστρέψει» τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής, αν χρειαστεί, αν και μια πολιτική κρίση στη Λιβύη που μείωσε στο μισό την παραγωγή της χώρας μπορεί να έδωσε στη συμμαχία το περιθώριο να προσθέσει περισσότερα βαρέλια.

    Το Σαββατοκύριακο, τα κινεζικά στοιχεία έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τέταρτο μήνα τον Αύγουστο και η ύφεση των κατοικιών εντάθηκε, εγείροντας ανησυχίες ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης του τρέχοντος έτους.

    Διαβάστε επίσης

    Χαμάς: Απειλεί το Ισραήλ πως οι όμηροι «θα γυρίσουν σε σάβανα»

    Νετανιάχου: Η Χαμάς εκτέλεσε έξι από τους ομήρους μας με μια σφαίρα στον σβέρκο

    Κώστας Τσιάρας: «Άρδευση σε 500.000 στρέμματα στη Θεσσαλία με αρδευτικά έργα 340 εκατ. ευρώ»



    ΣΧΟΛΙΑ