Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Πετρέλαιο: Οριακή πτώση για το WTI μετά τις νομισματικές κινήσεις της Κίνας

FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Σχεδόν αμετάβλητες έμειναν οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου στην αρχή της εβδομάδας. Ο λόγος ήταν η συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Κίνας, ως αντίβαρο στους φόβους ότι ο υψηλός πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος θα μπορούσαν να παρασύρουν την οικονομία σε ύφεση.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Νοεμβρίου για το πετρέλαιο WTI σημείωσε ήπια πτώση 33 σεντ ή 0,4% για να διαμορφωθεί στα 85,28 δολάρια το βαρέλι.

Τι ανέφεραν οι αναλυτές

Η Vandana Hari, ενεργειακή αναλύτρια της Vanda Insights, είπε ότι μια πτώση 3-4% στον διακανονισμό της Παρασκευής ενθάρρυνε κάποιο κυνήγι ευκαιριών τη Δευτέρα, αλλά η δυναμική φαινόταν αδύναμη στους χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε στη λήξη των μεσοπρόθεσμων δανείων τη Δευτέρα, διατηρώντας το επιτόκιο αμετάβλητο για δεύτερο μήνα, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να διατηρεί χαλαρή νομισματική πολιτική.

Το Πεκίνο θα αυξήσει επίσης σημαντικά την εγχώρια ικανότητα παροχής ενέργειας και θα εντείνει τους ελέγχους κινδύνου σε βασικά εμπορεύματα, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας τη Δευτέρα. Η Κίνα θα αυξήσει περαιτέρω τις αποθεματικές ικανότητες για βασικά εμπορεύματα, δήλωσε άλλος κρατικός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Τα κινεζικά εμπορικά και οικονομικά στοιχεία αναμένεται να δημοσιευτούν αυτή την εβδομάδα, με την αύξηση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου να ανακάμπτει πιθανώς από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά το 2022 απειλεί να είναι η χρονιά με τις χειρότερες επιδόσεις της Κίνας εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, μαζί με τα στοιχεία δραστηριότητας Σεπτεμβρίου, αναμένεται να δημοσιευθούν στις 18 Οκτωβρίου στις 02:00 GMT.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων συγκρατούν τα κέρδη

Εν τω μεταξύ, το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συμβάλλουν στη συγκράτηση των κερδών των τιμών. Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός έχει γίνει «ολέθριος» και είναι δύσκολο να περιοριστεί, δικαιολογώντας τη συνέχιση του «προεφοδιασμού» μέσω μεγαλύτερων αυξήσεων επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας.

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και η ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αποδυναμωθεί στο 0,5%, δήλωσε τη Δευτέρα η αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gita Gopinath.

Η προσφορά πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνει περιορισμένη αφού ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν στις 5 Οκτωβρίου να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ ένας πόλεμος λέξεων μεταξύ του ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ, Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσε να προμηνύει μεγαλύτερη αστάθεια.

Διαβάστε επίσης

Αναθάρρησε ο χρυσός μετά την υποχώρηση του δολαρίου

Ευρωαγορές: Κέρδη για τους ευρωπαϊκούς δείκτες – Πρωταγωνιστής η στερλίνα

Χρηματιστήριο: Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓ και ΔΕΗ οδηγούν την αγορά πάνω από τις 840 μον. – Γιατί οι επενδυτές κοιτάζουν τον S&P – Mόλις τρεις πτωτικές για ΕΤΕ από 3/10