Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Πετρέλαιο: Νέες απώλειες για το μαύρο χρυσό λόγω ανησυχιών περί ύφεσης – Στο 8% η εβδομαδιαία πτώση του WTI

τρεις γεωτρήσεις πετρελαίου στο ηλιοβασίλεμα

Μεγάλη πτώση κατέγραψε το Πετρέλαιο την Παρασκευή, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, καθώς επανήλθαν οι φόβοι που έχουν καλλιεργηθεί για μία ενδεχόμενη ύφεση μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, τα οποία ενίσχυσαν τα σενάρια νέων αυξήσεων στα επιτόκια της Fed.

Σε ότι αφορά τα συμβόλαια Brent και WTI κυμάνθηκαν ενδοσυνεδριακά μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους την Παρασκευή, κλείνοντας τελικά με βαριές απώλειες, ενώ υποχώρησαν και σε επίπεδο πενθημέρου, μετά από δύο εβδομάδες κερδών, λόγω της ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο παράδοσης του Νοεμβρίου του αργού τύπου WTI σημείωσε απώλειες κατά 3,50 δολάρια ή 3,9% για να διαμορφωθεί στα 85,61 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες έφτασαν κοντά στο 8%.

Το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του πετρελαίου Brent σημείωσε πτώση 3,01% και διαμόρφωσε τιμή στα 91,63 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Τι ανέφεραν οι αναλυτές

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε μια ασταθή συνεδρίαση την Παρασκευή, καθώς οι φόβοι για την παγκόσμια ύφεση και η ασθενής ζήτηση πετρελαίου, ειδικά στην Κίνα, αντιστάθμισαν τη στήριξη από μια μεγάλη περικοπή στον στόχο προσφοράς του ΟΠΕΚ+. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, παλεύει με την έξαρση του COVID μετά από μια εβδομάδα διακοπών. Ο απολογισμός των μολύνσεων της χώρας είναι μικρός για τα παγκόσμια πρότυπα, αλλά ακολουθεί μια πολιτική μηδενικού COVID-19 που επιβαρύνει πολύ την οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε την Πέμπτη την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου για αυτό και το επόμενο έτος, προειδοποιώντας για πιθανή παγκόσμια ύφεση. Ο βασικός πληθωρισμός των ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων 40 ετών, ενισχύοντας τις απόψεις ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. Η επόμενη απόφαση για το επιτόκιο των ΗΠΑ αναμένεται στις 1-2 Νοεμβρίου.

«Οι σημαντικές καθοδικές διορθώσεις των προβλέψεων για τη ζήτηση (πετρελαίου), κυρίως για το επόμενο έτος, έχουν πιέσει τις τιμές», ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank. «Όμως, οραματιζόμαστε ελάχιστες πιθανότητες για αρνητικές επιπτώσεις. Η αγορά αναμένεται να είναι σχεδόν ισορροπημένη παρά την ασθενέστερη ζήτηση το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+».

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, μαζί γνωστοί ως OPEC+, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα μείωση 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) στους στόχους παραγωγής πετρελαίου. Η υποπαραγωγή μεταξύ του ομίλου σημαίνει ότι αυτό πιθανότατα θα μεταφραστεί σε μείωση κατά 1 εκατομμύριο bpd, εκτιμά η IEA. Η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, συγκρούστηκαν για την απόφαση. Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν επίσης από μια απότομη πτώση των αποθεμάτων αποστάγματος των ΗΠΑ, αν και υπήρξε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδος του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ σε αποθήκες. ,

Διαβάστε επίσης

Χρυσός: Με νέα πτώση 1,7% έκλεισε η χειρότερη εβδομάδα από τον Αύγουστο

Ευρωαγορές: Μικρά κέρδη στους ευρωπαϊκούς δείκτες έφεραν οι εξελίξεις σε Ρωσία και Βρετανία

Ομόλογα: Στο 4,8% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου