• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Νέα βουτιά 2% την Παρασκευή – Συνολικές απώλειες 8% στην εβδομάδα

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου υποχώρησαν εκ νέου απότομα την Παρασκευή, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση περίπου 8%, με τις παγκόσμιες τιμές αναφοράς να σταθεροποιούνται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση της ζήτησης.

    Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή προκάλεσαν ανησυχίες για την οικονομία, αλλά τροφοδότησαν επίσης τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια για να αποφύγει την ύφεση.

    Το Brent Νοεμβρίου μειώθηκε την Παρασκευή κατά 1,63 δολάρια ή -2,2%, για να κλείσει στα 71,06 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, το χαμηλότερο κλείσιμο πρώτου μήνα από τις 3 Δεκεμβρίου 2021. Το συμβόλαιο σημείωσε εβδομαδιαία πτώση 7,6%.

    Το West Texas Intermediate, για παράδοση τον Οκτώβριο, υποχώρησε 1,48 δολάρια ή 2,1% για να διαμορφωθεί στα 67,67 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 12 Ιουνίου 2023.  Οι τιμές έχασαν 8% για την εβδομάδα.

    Το WTI και το Brent έσβησαν τα κέρδη τους για το 2024 αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να επικαλούνται φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Με την πτώση του πετρελαίου, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του δήλωσαν την Πέμπτη ότι θα επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά δύο μήνες, έως τα τέλη Νοεμβρίου. Οι μειώσεις θα «καταργηθούν σταδιακά σε μηνιαία βάση, αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου», ανέφερε ο ΟΠΕΚ+. Οι περικοπές είχαν προηγουμένως προγραμματιστεί να καταργηθούν σταδιακά από τον Οκτώβριο.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Νέα ισχυρή άνοδος για Jumbo και Σαράντης, νέες πιέσεις στις τράπεζες – Ανοδικά η εβδομάδα για τον ΓΔ, κόντρα στο διεθνές κλίμα

    Νέο τεχνολογικό sell off στη Wall Street παρέσυρε τις ευρωαγορές – Βαριές απώλειες στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ