Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Πετρέλαιο: Νέα πτώση 2,3% κατέγραψε το WTΙ εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Mε τις συνεχείς δηλώσεις  των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια και με τις ενδείξεις της επερχόμενης ύφεσης, και εν αναμονή των κρίσιμων αυριανών ανακοινώσεων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον μήνα Σεπτέμβριο, το πετρέλαιο κατέγραψε νέα πτώση την Τετάρτη.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου του αργού τύπου WTI έπεσε κατά 2,08 δολάρια ή -2,3% για να διαμορφωθεί στα 87,27 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο εκπλήρωσης Δεκεμβρίου του πετρελαίου Brent σημείωσε πτώση κατά 1,75% και διαμορφώθηκε στα 92,45 δολάρια το βαρέλι.

Τι ανέφεραν οι αναλυτές

O Οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών και οι σύμμαχοί του (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, OPEC+), προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε ισχυρή περικοπή του στόχου παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ώστε να στηρίξουν τις τιμές. Μία κίνηση που προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ και έδωσε παροδικά ώθηση στις τιμές να κινηθούν ξανά προς τα επίπεδα των 100 δολαρίων, αλλά οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν δείχνουν να υπερισχύουν.

Η αγορά πετρελαίου, πάντως, παρακολουθεί με αγωνία τα στοιχεία που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού για τον Σεπτέμβριο έδειξε μια απρόσμενη άνοδο, ενώ αύριο αναμένονται τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Την ίδια ώρα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED έδειξαν πως οι αξιωματούχοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων και να τα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα έως ο πληθωρισμός υποχωρήσει κοντά στον στόχο του 2%.  Κάτι που ενισχύει τον φόβο για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αγορά παρακολουθεί επίσης και τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, δήλωσε σήμερα ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική της καθώς “δεν έχουμε δει ακόμη πολλά στοιχεία ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός υποχωρεί”.

Την ίδια ώρα, ο OPEC+ υποβάθμισε σήμερα, Τετάρτη, το outlook της αύξησης της ζήτησης αργού φέτος κατά 460.000 βαρέλια ημερησίως στα 2,64 εκατ. επισημαίνοντας τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα, λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια εποχή εντεινόμενης αβεβαιότητας και αυξανόμενων προκλήσεων», ανέφερε ο OPEC στη μηνιαία του έκθεση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι RBC Capital Markets εκτίμησε σήμερα ότι στο ενδεχόμενο μια βαθιάς ύφεσης οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως και τα 60 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα, ένας παράγοντας που παρείχε στήριξη στο πετρέλαιο, η επικείμενη ευρωπαϊκή απαγόρευση του ρωσικού αργού που θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του Δεκέμβρη, δείχνει ότι ενδέχεται να μην επηρεάσει έντονα την προσφορά αργού στη Γηραιά ήπειρο.

Διαβάστε επίσης

Χρυσός: Η ανησυχία για τον πληθωρισμό έφερε νέα υποχώρηση

Jamie Dimon και ΔΝΤ συμφωνούν: Πιθανή μια νέα βουτιά 20% στις αμερικάνικες μετοχές

Ευρωαγορές: Πτώση για έκτη συνεχόμενη ημέρα λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία