Με κέρδη έκλεισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου την Τρίτη, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να σώσουν τον Ιανουάριο, ο οποίος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος αρνητικός μήνας για τις τιμές του αργού.

Η αγορά, εν τω μεταξύ, αναμένει με ενδιαφέρον τις αυριανές ανακοινώσεις της Federal Reserve, εν μέσω ενδείξεων ότι οι ρωσικές εξαγωγές αργού παραμένουν ανθεκτικές.

Οι τιμές για τις τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ και στον κόσμο σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους από τον Νοέμβριο του 2022, ενώ το φυσικό αέριο σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2001, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

Το  West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου σημείωσε την Τρίτη άνοδο 97 σεντς, ή σχεδόν 1,3%, για να διαμορφωθεί στα 78,87 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, σε μηνιαίο επίπεδο, ο Ιανουάριος έκλεισε με πτώση 1,7%. Πρόκειται για τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Νοέμβριο του 2022.

Το Brent Μαρτίου ενισχύθηκε την Τρίτη κατά 41 σεντς, ή 0,5%, στα 84,49 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Ο Ιανουάριος έκλεισε με πτώση σχεδόν 1,7%. Το συμβόλαιο του Μαρτίου έληξε στο τέλος της συνεδρίασης. Το Brent Απρίλιου το συμβόλαιο με τις περισσότερες συναλλαγές, αυξήθηκε κατά 96 σεντς, ή 1,1%, στα 85,46 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου ολοκλήρωσαν έναν ασταθή Ιανουάριο βρίσκοντας από τη μια  αισιοδοξία για τις προοπτικές ζήτησης της Κίνας καθώς η χώρα μειώνει τους περιορισμούς της για τον COVID-19, ενώ από την άλλη προσπαθούν να σταθμίσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας καθώς η Federal Reserve και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική.

Η αγορά αναμένει το εμπάργκο της ΕΕ στα προϊόντα του ρωσικού πετρελαίου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις ντίζελ στην Ευρώπη. Ωστόσο, θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία, η οποία θα χάσει τη σημαντικότερη αγορά της για το ντίζελ, κίνητρο για εξαγωγή περισσότερου αργού πετρελαίου προς χώρες όπως η Ινδία που δεν έχουν υπογράψει το εμπάργκο ή το ανώτατο όριο τιμών.

Διαβάστε επίσης

Χρυσός: Άνοδος 6,5% σε επίπεδο μήνα

ΕΕ: Αργή η πρόοδος προς την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργεια

Ευρωαγορές: Έκλεισαν με άνοδο τον μήνα – Στο +4,38% ο Stoxx 600