Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Πετρέλαιο: Κέρδη για το WTI καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την προσφορά

Η πτώση του δολαρίου ωφέλησε κατά ένα μεγάλο βαθμό το πετρέλαιο WTI την Τρίτη, την ώρα που οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν ανησυχία για την προσφορά.

Το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του αργού τύπου WTI σημείωσε άνοδο κατά 74 σεντ ή 0,9% για να διαμορφωθεί στα 85,32 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στο ICE Futures Europe, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Brent για τον Δεκέμβριο είδε την τιμή του να διαμορφώνεται στα 91,74 δολάρια το βαρέλι.

Τι ανέφεραν οι αναλυτές

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κατά τις απογευματινές συναλλαγές, καθιστώντας το πετρέλαιο σε δολάρια λιγότερο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων και συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών.

Περαιτέρω υποστήριξη προέκυψε από τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ότι τα ενεργειακά αποθέματα χρησιμοποιούνται ως μηχανισμός χειραγώγησης των αγορών. «Είναι καθήκον μου να καταστήσω σαφές ότι η απώλεια αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι επώδυνη τους επόμενους μήνες», είπε στη διάσκεψη Future Initiative Investment (FII) στο Ριάντ.

Εν τω μεταξύ, η σύσφιξη των αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως και οι περικοπές της προσφοράς από μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου έχουν φέρει τον κόσμο στο μέσο της «πρώτης πραγματικά παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο Fatih Birol, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). είπε την Τρίτη.

Τα σχόλια από το Ριάντ και από τον ΔΟΕ είναι «μια υπενθύμιση ότι όταν πρόκειται για την ενεργειακή κρίση, δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group. «Υπάρχουν ακόμη ανησυχίες ότι η αγορά είναι ανεπαρκής».

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν αυτή την εβδομάδα, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τα κέρδη των τιμών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters υπολόγισαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 200.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 21 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης

Μικρά κέρδη σημείωσε ο χρυσός μετά την υποχώρηση του δολαρίου

Ευρωαγορές: Δεύτερη ημέρα κερδών χάρη στα εταιρικά αποτελέσματα – Το διαζύγιο με Κάνιε Γουέστ βύθισε την Adidas

Apple: Αυστηροποιεί τους κανόνες για crypto και NFT στο App Store