• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Ισχυρή άνοδο 3% λόγω Keystone, CPI και χειμώνα

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Η παρατεταμένη παύση λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου της TC Energy, Keystone, συνεχίζει να δίνει ώθηση στις τιμές του αμερικανικού πετρελαίου.

    Ο αγωγός Keystone παραμένει κλειστός μετά από διαρροή την περασμένη εβδομάδα που διέρρευσε 14.000 βαρέλια αργού στο Κάνσας. Ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού, TC Energy, με έδρα τον Καναδά, δεν έχει παράσχει χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των ροών. Ο αγωγός μεταφέρει περίπου 600.000 βαρέλια αργού την ημέρα από τον Καναδά στο Cushing της Οκλαχόμα, όπου μπορεί να συνδεθεί με έναν άλλο αγωγό στην ακτή του Κόλπου.

    Το πρόβλημα με τον αγωγό έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που οι προβλέψεις για τον καιρό κάνουν λόγο για επέλαση του ψύχους τις επόμενες ημέρες, την ώρα που τα στοιχεία για τη μείωση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο πίεσαν προς τα κάτω το δολάριο.

    Παράλληλα,  οι επενδυτές υπολογίζουν και μια πιθανή αύξηση της ζήτησης από τη χαλάρωση των περιορισμών του COVID-19 από την Κίνα.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου του West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 2,22 δολ., ή +3%, για να διαμορφωθεί στα 75,39 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το υψηλότερο κλείσιμο του προηγούμενου μήνα από τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

    Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού τύπου Brent πρόσθεσε 2,69 δολάρια ή σχεδόν 3,5% στα 80,68 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, επίσης το υψηλότερο τελείωμα σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα.

    Ξεχωριστά, σε μηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος και το επόμενο έτος. Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022 και κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, αμετάβλητη από τις προβλέψεις του Νοεμβρίου.

    Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών θα δημοσιεύσει την εβδομαδιαία έκθεσή της για την προμήθεια πετρελαίου στις ΗΠΑ την Τετάρτη το πρωί. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές αναμένουν ότι η έκθεση θα παρουσιάσει μείωση της προσφοράς κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια για αργό, μαζί με κέρδη 3,2 εκατομμυρίων βαρελιών για τη βενζίνη και 2,5 εκατομμύρια βαρέλια για τα αποστάγματα, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global Commodity Insights.

    Διαβάστε επίσης

    Άνοδος 1,9% για τον χρυσό



    ΣΧΟΛΙΑ