Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Πετρέλαιο: Ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη 6,9% για το WTI

Ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, τα οποία ενισχύθηκαν την Παρασκευή καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για πτώση των ρωσικών εξαγωγών μετά την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών από τις χώρες της G7.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε την Παρασκευή στην κρατική τηλεόραση ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 5% έως 7% το νέο έτος.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μια κατάρρευση του όγκου των ρωσικών θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου στα μέσα Δεκεμβρίου, δήλωσε η Τατιάνα Ορλόβα, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Oxford Economics, σε σημείωμα της Παρασκευής. Τα στοιχεία υποδηλώνουν κάποια επιτυχία στην επίτευξη του στόχου του ανώτατου ορίου τιμών για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας, αλλά λιγότερο όσον αφορά τη διατήρηση του ρωσικού αργού στην αγορά, είπε η Orlova.

Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι συνολικές θαλάσσιες εξαγωγές αργού της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 1,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή 54% κάθε εβδομάδα, σε μόλις 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα που έληξε στις 16 Δεκεμβρίου. Το Reuters την Παρασκευή ανέφερε ότι οι εξαγωγές των Ουραλίων της Ρωσίας Το αργό από τα λιμάνια της Βαλτικής θα μπορούσε να μειωθεί κατά ένα πέμπτο τον Δεκέμβριο.

Έτσι το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 2,07 δολ. ή +2,6%, κλείνοντας στα 79,56 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, επεκτείνοντας το εβδομαδιαίο κέρδος στο 6,9%.

Αντίστοιχα το Brent Φεβρουαρίου σημείωσε ο άνοδος 2,94 δολ. ή +3,6%, για να σταθεροποιηθεί στα 83,92  δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, με εβδομαδιαία άνοδο 6,2%.  Το Brent Μαρτίου, το συμβόλαιο με τις περισσότερες συναλλαγές, σημείωσε άνοδο 2,83 δολ. ή 3,4%, κλείνοντας στα 84,50 δολ. το βαρέλι.