• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Επανάκαμψη για WTI και Brent μετά από τρεις αρνητικές συνεδριάσεις

    πετρελαιοπηγή


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου κατάφεραν να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος την Τετάρτη, για πρώτη φορά στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, βρίσκοντας στήριξη στα εβδομαδιαία στοιχεία των ΗΠΑ για τα αποθέματα αργού, τα οποία υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

    Ωστόσο, τα κέρδη του WTI και του Brent παρέμειναν περιορισμένα καθώς τα νέα για τον κινέζικο πληθωρισμό έφεραν νέα ανησυχία για τη ζήτηση, ενώ και ο OPEC άφησε αμετάβλητες τις προοπτικές του για την αύξηση της ζήτησης αργού στη μηνιαία έκθεσή του.

    Ειδικότερα, το συμβόλαιο του West Texas Intermediate για παράδοση Αυγούστου αυξήθηκε κατά 69 σεντς ή σχεδόν 0,9%, για να διαμορφωθεί στα 82,10 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Το Brent Σεπτεμβρίου  ανέβηκε 42 σεντς ή 0,5%, στα 85,08 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

    Μείωση στα αποθέματα στις ΗΠΑ

    Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας πτώση κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια για την περίοδο που έληξε στις 5 Ιουλίου. Η έκθεση αναμενόταν να δείξει ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της Macquarie. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε την Τρίτη πτώση 1,92 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται τα στοιχεία.

    Η EIA ανέφερε επίσης εβδομαδιαία μείωση αποθεμάτων κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος αυξήθηκαν κατά 4,9 εκατομμύρια βαρέλια.

    Κίνα – OPEC

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Τον Μάιο είχε αυξηθεί κατά 0,3%.

    Οι οικονομολόγοι σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν αύξηση 0,4%.

    Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,8% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σηματοδοτώντας έναν 21ο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης. Η δημοσκόπηση της WSJ είχε προβλέψει πτώση 0,7%.

    Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, ο OPEC άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στη μηνιαία έκθεσή του. Ο OPEC αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,2 mbd, με τη συνολική ζήτηση να φτάνει τα 104,5 mbd το 2024.  Βλέπει επίσης ανάπτυξη κατά 1,8 mbd το επόμενο έτος.

    Διαβάστε επίσης

    «Μικρές ΔΕΗ» και Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο – Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου

    Παγκρήτια: Στα 2,55 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων στο Α΄τρίμηνο – Αύξηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης

    Μπακογιάννης: Αν ο κ. Δούκας δεν καταλαβαίνει τις συνέπειες της απουσίας του δημάρχου από τον Δήμο του, έχουμε μεγάλο πρόβλημα



    ΣΧΟΛΙΑ