• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Διόρθωση με απώλειες άνω του 2% για WTI και Brent

    • NewsRoom
    γεώτρηση πετρελαίου


    Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν την Τρίτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μια μέρα μετά την εκτόξευση κατά 3% των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του «μαύρου χρυσού», με αφορμή την κρίση στη Λιβύη για το ζήτημα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

    Υπενθυμίζεται πως τα συμβόλαια του πετρελαίου ενισχύθηκαν απότομα την Τρίτη, έπειτα από την απειλή της κυβέρνησης της Βεγγάζης πως θα εμποδίσει τις εξαγωγές αργού, αλλά και την παραγωγή στις μεγάλες πετρελαιοπηγές που ελέγχει, ως απάντηση στην κίνηση της αντιμαχόμενης κυβέρνησης της Τρίπολης να θέσει υπό τον έλεγχό της την Κεντρική Τράπεζα, η οποία και διαχειρίζεται τα κέρδη του πετρελαίου.

    Ωστόσο, τα συμβόλαια διόρθωσαν την Τρίτη, με το αμερικανικό WTI για παράδοση Οκτωβρίου να κατρακυλά 1,89 δολάρια ή -2,4%  για να διαμορφωθεί στα 75,53 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Το Brent Οκτωβρίου υποχώρησε 1,88 δολάρια ή -2,3%, στα 79,55 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

    H πτώση της Τρίτης σχετίζεται με την επιστροφή της ανησυχίας για τη ζήτηση, καθώς η Goldman Sachs αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις για το Brent το 2025, επικαλούμενη την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα.

    Η τράπεζα μείωσε κατά 5 δολ. το εύρος για τις τιμές στα 70 δολ. με 85 δολ. το βαρέλι και τη μέση πρόβλεψη στα 77 δολ. από 82 δολ. το βαρέλι.



    ΣΧΟΛΙΑ