• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Άλμα 4,3% για το WTI έφερε η δολοφονία Χανίγια – Βαριές οι απώλειες σε επίπεδο μήνα

    πετρελαιοπηγή


    Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μέσα στη Τεχεράνη, λίγες ώρες μετά την εξόντωση ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, αύξησε τους φόβους για μια κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

    Παράλληλα, η αγορά του πετρελαίου βρήκε στήριξη στη νέα μείωση των αποθεματών αργού στις ΗΠΑ, αλλά και στις ελπίδες για μια μείωση επιτοκίων από τη FED στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

    Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε ότι τα εμπορικά αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιουλίου, σημειώνοντας πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές είχαν προβλέψει μείωση της προσφοράς αργού κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με αναλυτές της Macquarie. Αργά την Τρίτη, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε πτώση των αποθεμάτων αργού κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται τα στοιχεία.

    Η έκθεση EIA έδειξε επίσης εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 3,7 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Macquarie είχαν προβλέψει μείωση τόσο των αποθεμάτων βενζίνης όσο και των αποσταγμάτων κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια.

    Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη στα 13,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την τελευταία εβδομάδα, ανέφερε η EIA, ενώ τα αποθέματα αργού στον κόμβο παράδοσης Cushing στην Οκλαχόμα μειώθηκαν κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια στα 29,9 εκατομμύρια βαρέλια.

    Το WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου  αυξήθηκε κατά 3,18 δολάρια ή +4,3%, για να διαμορφωθεί στα 77,91 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τις 13 Οκτωβρίου.

    Το Brent Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 2,09 δολάρια ή +2,7% για να κλείσει στα 80,72 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο από τις 8 Φεβρουαρίου.

    Ωστόσο, και τα δύο συμβόλαιο έκλεισαν τον Ιούλιο με βαριές απώλειες. Το WTI σημείωσε συνολική πτώση 4,5% ενώ το Brent με απώλειες 6,6%.

    Διαβάστε επίσης

    Πάουελ: «Μια μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου»

    State Department: Ταξιδιωτική οδηγία για τον Λίβανο – «Μην ταξιδεύετε»

    Μπενιαμίν Νετανιάχου: Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια



    ΣΧΟΛΙΑ