Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Πετρέλαιο: Άλμα 2% για το WTI έφεραν τα μειωμένα αποθέματα diesel στις ΗΠΑ

FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Άνοδο παρουσίασε το πετρέλαιο WTI την Πέμπτη αντιστρέφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Ο λόγος είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων ντίζελ ενόψει του χειμώνα στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Νοεμβρίου του πετρελαίου WTI ανέβηκε κατά 1,84 δολάρια ή 2,1% για να διαμορφωθεί στα 89,11 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του Brent κατέγραψε κέρδη κατά 2,29% για να διαμορφωθεί στα 94,53 δολάρια το βαρέλι.

Τι ανέφεραν οι αναλυτές

Τα αποθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν κατά 4,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Οκτωβρίου στα 106,1 εκατομμύρια βαρέλια, τα χαμηλότερα από τον Μάιο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, έναντι προσδοκιών για πτώση 2 εκατομμυρίων βαρελιών. Αυτό βοήθησε τους επενδυτές να κοιτάξουν πέρα ​​από μια αύξηση – έκπληξη κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια στα αποθέματα βενζίνης και μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο κοντά στα 10 εκατομμύρια βαρέλια στα αποθέματα αργού που καταγράφηκε την ίδια εβδομάδα.

Η έκθεση έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μειώσει τη ζήτηση καυσίμων και καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να πάει σε ύφεση. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να συσσωρεύονται, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε τέταρτη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

Ο ΔΤΚ σημείωσε άνοδο 0,4% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,1% τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,2%.

Από την άλλη, αρνητική επίδραση στο κλίμα στην αγορά έφερε μια προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ της περασμένης εβδομάδας να μειώσει την προσφορά κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση. «Το σχέδιο του ΟΠΕΚ+… έχει εκτροχιάσει την αναπτυξιακή τροχιά της προσφοράς πετρελαίου για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και του επόμενου έτους, με τα υψηλότερα επίπεδα τιμών που προκύπτουν να επιδεινώνουν την αστάθεια της αγοράς και να εντείνουν τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια», ανέφερε η IEA.

Διαβάστε επίσης

Χρυσός: Οριακές απώλειες στα 1.677 δολάρια

Ευρωαγορές: Κλείσιμο με κέρδη με ώθηση από το comeback της Wall Street

Υποχώρησε κάτω από το 5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου