• Σχόλιο Αγοράς

    Πάρτι στη Wall Street με πρωταγωνίστριες Intel και Apple – Προς άλμα ρεκόρ για τον Οκτώβριο οδεύει ο Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Με την Apple να «ξορκίζει την κατάρα» των big tech και της βουτιάς που ακολουθούσε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους, αλλά και την Intel να συμπαραστέκεται με διψήφια άνοδο, ο Dow Jones στη Wall Street ολοκλήρωσε με εντυπωσιακό τρόπο τον καλύτερο την εβδομάδα.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 32.861,80 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 828,52 μονάδων ή +2,59%. Ο  S&P 500 έκλεισε στις 3.901,06 μονάδες με άνοδο  2,46% ενώ ο Nasdaq επέστρεψε στις 11.102,45 μονάδες με άνοδο 309,78 μονάδων ή  2,87%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 5,7%, ενώ ο Οκτώβριος ολοκληρώνεται, αν συνεχιστεί η θετική πορεία και τη Δευτέρα, με τον δείκτη των blue chips να κλείνει με συνολικά κέρδη κοντά στο 14,4%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 1976 και την μεγαλύτερη άνοδο που θα έχει καταγραφεί ποτέ για τον συγκεκριμένο μήνα.

    Ο S&P 500 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 2,5% και ο Nasdaq με κέρδη 2,2%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, ξεχώρισε η μετοχή της Intel με κέρδη 10,66% ενώ ακολούθησε αυτή της Apple με άνοδο 7,56%.

    Η άνοδος στη μετοχή της Intel ήρθε αφού η εταιρεία, αν και ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη, κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ανακοίνωσε κέρδη 59 cents ανά μετοχή, έναντι εκτίμησης για κέρδη 32 cents ανά μετοχή, ενώ τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 15,34 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για έσοδα 15,25 δισ. δολάρια. Τα συνολικά έσοδα της, πάντως, μειώθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση το τρίμηνο. Το προηγούμενο τρίμηνο , τα έσοδα της είχαν μειωθεί κατά 22%. Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας, στα 1,02 δισεκατομμύρια δολάρια, μειώθηκαν από 6,82 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο. Η εταιρεία ανέφερε πως στοχεύει σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μειώσεις του κόστους πωλήσεων και των λειτουργικών εξόδων το 2023 και το ποσό της ετήσιας εξοικονόμησης θα φτάσει τα 8 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2025.

    Από την πλευρά της η μετοχή της Apple εκτοξεύθηκε καθώς η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Apple ανακοίνωσε κέρδη 1,29 δολ. ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 1,27 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα της διαμορφώθηκαν στα 90,15 δισ., έναντι προσδοκιών για 88,90 δισ. δολ. Ωστόσο, τα έσοδα από τις πωλήσεις iPhone έφτασαν τα 42,63 δισ. δολ., έναντι πρόβλεψης για 43,21 δισ. δολάρια.

    Η ανοδική κίνηση της Apple ήρθε κόντρα στην πορεία που είχαν οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές μέσα στην εβδομάδα, καθώς Alphabet, Microsoft, Meta και Amazon ανακοίνωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα και προβλέψεις που οδήγησαν σε βουτιά τις μετοχές τους. Αντίθετα θετική ήταν οι εβδομάδα για τις μετοχές του τομέα της άμυνας και της βιομηχανίας, οι οποίες πήραν ώθηση από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν.

    Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή κίνηση της μετοχής της Amazon, η οποία υποχώρησε 6,80%, βρίσκοντας πάντως μια στήριξη στο θετικό κλίμα που δημιούργησε η Apple. Η εταιρεία είχε προχωρήσει την Πέμπτη σε μια αδύναμη πρόβλεψη για το δ΄τρίμηνο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η σημαντική περίοδος των εορτών. Μέσα στην ημέρα, μάλιστα, η μετοχή της εταιρείας βρέθηκε να υποχωρεί άνω του 10%.

    Αντίθετα,άλμα 13,7% σημείωσε η μετοχή της Pinterest, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των κολοσσών του πετρελαϊκού κλάδου,  Chevron (1,03%) και Exxon Mobil (2,74%), παρά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς και αυτοί ξεπέρασαν με τις ανακοινώσεις τους τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Στα μακροοικονομικά στοιχεία, ο δομικός δείκτης καταναλωτικών δαπανών για τον Σεπτέμβριο, σημείωσε αύξηση 5,1% σε ετήσια βάση, κοντά στις προσδοκίες της αγοράς.

    Η αγορά, πλέον, ετοιμάζεται για τις ανακοινώσεις της FED στις 2 Νοεμβρίου. Η ομοσπονδιακή τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε νέα άνοδο των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Οι νέοι περιορισμοί στην Κίνα πίεσαν το WTI την Παρασκευή – Εβδομαδιαία κέρδη 3,4%

    Χρυσός: Η πτώση 1,3% της Παρασκευής έσβησε τα κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας

    Μικτά πρόσημα για τις Ευρωαγορές – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν



    ΣΧΟΛΙΑ