Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Πάρτι σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης

Με θετικό πρόσημο τελικά αποχαιρετά ο Οκτώβριος την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά που δείχνει ότι εδώ και πέντε συνεδριάσεις θέλει να ξεφύγει από κρίσιμες τεχνικές αντιστάσεις, επιχειρώντας τη μεγάλη διαφυγή προς τα εμπρός, αλλά σε ένα δύσκολο και σύνθετο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Στις 2 Νοεμβρίου η Fed αποφασίζει έναν ακόμα γύρο αύξησης επιτοκίων, προηγήθηκε η ΕΚΤ με το βασικό επιτόκιο πια στο 2% και εκτιμήσεις αναλυτών για εξάντληση της αύξησης και της παρέμβασης της Κριστίν Λαγκάρντ στο 2,75%.

Στις ΗΠΑ η εκτίμηση είναι ότι μαζί με αυτή την αύξηση που θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου το βασικό επιτόκιο του δολαρίου θα αγγίξει το 4% με την τελική εκτίμηση στο 4,5 – 4,75%. Το πάρτι εν πολλοίς συσχετίζεται με την αρχή του… τέλους της περιόδου που το χρήμα γίνεται ακριβότερο.

Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) σκαρφαλώνει στις 866 μονάδες και με κέρδη 0,6%, χωρίς τον ορμητισμό των διεθνών αγορών της Παρασκευής να υπαγορεύουν τις κινήσεις των εγχώριων και ξένων trades.

Η προσοχή πρωτίστως στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 που η σημερινή κίνηση δείχνει ότι αγορά προεξοφλεί θετικές εξελίξεις, εκτός απροόπτου ένταξής της στον MSCI, με τη μετοχή να ξεπερνάει και τα 19 ευρώ.

Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν στις 11 Νοεμβρίου και θα ισχύσουν από την 1 Δεκεμβρίου.

Στη λίστα των υποψηφίων προς εισαγωγή μετοχών περιλαμβάνεται και η ΜΟΗ. Το τι θα ισχύσει θα το ξέρουμε σε 11 μέρες, αναφέρουν οι αναλυτές, άσχετα με το τι δείχνει το ταμπλό.

Κατά τα άλλα, μέχρι την Πέμπτη το διάστημα για τη δυνατότητα επανεπένδυσης του (προ)μερίσματος για τους μετόχους του ΟΠΑΠ (12,59), έως την ίδια συνεδρίαση η αποδοχή (ή όχι) της δημόσιας πρότασης της R.E.D.S (2,45).

Από την επόμενη εβδομάδα μια σειρά αποτελεσμάτων από τράπεζες και blue chips, πρόκειται να μονοπωλήσουν τη χρηματιστηριακή επικαιρότητα, με τους συναλλασσόμενους να έχουν στο επίκεντρο ταυτόχρονα μια σειρά από deals που φαίνεται να κυοφορούνται σε ενέργεια και τράπεζες, αλλά και στην πληροφορική.

Τέρνα Ενεργειακή, ΕΤΕ, Πειραιώς, Ιντρακόμ, είναι μερικές μόνο από τις μετοχές πρώτες στη λίστα επικείμενων εξελίξεων, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Στα 92 λεπτά ισορροπεί η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 μικρές απώλειες στην ΕΤΕ και την Eurobank και 1,8% η άνοδος στην Πειραιώς στο 1,22 ευρώ.

Σούπερ αντίδραση πάνω από 4% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,62 ευρώ και 1,9% η άνοδος για Τέρνα Ενεργειακή στα 18,96 ευρώ, αν και νωρίτερα πάτησε και τα 19 ευρώ.

Στα 6,17 ευρώ σκαρφαλώνει η ΔΕΗ και στα 16,80 0 Μυτιληναίος με άνοδο πάνω από 20% στον Οκτώβριο.

Στα 17,25 η μετοχή της Μότορ Όιλ, αλλά αρνητικό πρόσημο για τον ΟΠΑΠ και οριακά κέρδη για τον ΟΤΕ στα 12,43 και 15,78 ευρώ αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:

Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των Aegean, Cenergy, ΔΕΗ, Ιντρακόμ, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ