• Σχόλιο Αγοράς

    Παρέμεινε σε θετικό έδαφος ο Stoxx 600 με τις ευρωαγορές να ετοιμάζονται για την ομιλία Πάουελ

    • NewsRoom
    Ευρωαγορές


    Με μικτά πρόσημα και μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισαν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Πέμπτη, με τις αγορές να κρατούν στάση αναμονής ενόψει της αυριανής ομιλίας του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole.

    Οι μετοχές ξεκίνησαν την ημέρα ανοδικά, μετά και τα στοιχεία PMI για τη ζώνη του Ευρώ, τα οποία έδειξαν άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του μήνα, ακόμη και όταν η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν βιάζονταν να μειώσουν τα επιτόκια τον Ιούλιο, αλλά έβλεπαν τον Σεπτέμβριο ως την επόμενη καλύτερη ευκαιρία για να εξετάσουν περαιτέρω χαλάρωση.

    Ωστόσο, το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street άλλαξε το κλίμα, καθώς αυξήθηκαν απότομα οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων εν όψει των δηλώσεων του προέδρου της FED, πιέζοντας τις τεχνολογικές μετοχές.

    Στην Ευρώπη, πάντως, ο Stoxx 600 κατάφερε να κλείσει με άνοδο 0,35%,  στις 515,74 μονάδες, με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου να σημειώνει άνοδο 1,22%, ενώ οι μετοχές της εξόρυξης υποχώρησαν κατά 1,07%. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ισχυρή άνοδο σημείωσε η βρετανική JD Sports Fashion, κλείνοντας στο +10,69% ενώ η μετοχή της Siegfried Holding έκλεισε στο +7,37%. Αντίθετα, απώλειες 9,17% σημείωσε η GN Store Nord, στη χειρότερη επίδοση για κάποια μετοχή του πανευρωπαϊκού δείκτη.

    Η άνοδος της JD Sports Fashion κατάφερε να διατηρήσει οριακά σε ανοδικό έδαφος και τον FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος έκλεισε στις 8.288 μονάδες με κέρδη  0,06%.

    Στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, ο γερμανικός DAX  έκλεισε στις 18.493,39 μονάδες με άνοδο 0,24%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε οριακά κατά -0,01% στις 7.524,11 μονάδες, ο FTSE MIB έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος με οριακές απώλειες 1,5 μονάδες στις 33.310,93 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ολοκλήρωσε την Πέμπτη στις 11.156,30 μονάδες με άνοδο 0,37%.

    Διαβάστε επίσης

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμα 252.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Capital Χρηματιστηριακή

    Σμιντ (Fed): Τα στοιχεία για ανεργία και πληθωρισμό θα δείξουν τον δρόμο για το μέλλον των επιτοκίων

    Optima bank: Ισχυρό το εξάμηνο στις ελληνικές τράπεζες – Συστάσεις αγοράς και για τις τέσσερις



    ΣΧΟΛΙΑ