• Σχόλιο Αγοράς

    Πάουελ και Nvidia επανάφεραν τα χαμόγελα στη Wall Street – Πάρτι για Nasdaq και S&P 500

    • NewsRoom
    Wall Street


    Η ισχυρή αντίδραση της μετοχής της Nvidia, έπειτα και από τα θετικά αποτελέσματα που παρουσίασε η μεγάλη της αντίπαλος AMD, επανάφερε τα χαμόγελα στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν σε θετικό έδαφος.

    Μάλιστα, το θετικό κλίμα ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από το σήμα που έστειλε ο Τζερόμ Πάουελ για μια πιθανή μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 40.843,06 μονάδες με άνοδο 0,24%, ο S&P 500 στις 5.522,30 μονάδες με κέρδη 1,58% ενώ ο Nasdaq στις 17.599,40 μονάδες με άλμα 2,64%.  Ο δείκτης χαμηλής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 έκλεισε στις 2.258,45 μονάδες με άνοδο 0,68%.

    Πάντως, ακόμη και με την συνεδρίαση της Τετάρτης η οποία ήταν η καλύτερη από τον Φεβρουάριο τόσο για τον Nasdaq όσο και για τον S&P 500, ο πρώτος από αυτούς έκλεισε τον Ιούλιο με πτώση 0,8%. Αντίθετα, η σημερινή συνεδρίαση βοήθησε τον S&P 500  να κλείσει τον μήνα με συνολικά κέρδη 1,1%, ενώ πολύ καλύτερη ήταν η επίδοση του Dow Jones, ο οποίος σημείωσε συνολική άνοδο 4,4%, στον καλύτερο μήνα του από τον Δεκέμβριο.

    Η αγορά είδε τη FED να διατηρεί για μια ακόμα συνεδρίαση τα βασικά επιτόκια στο εύρος του 5,25%-5,50%, ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως υπό προϋποθέσεις μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο «βρίσκεται στο τραπέζι». Άλλωστε, ελαφρώς πιο αισιόδοξη ήταν και η ανακοίνωση της επιτροπής FOMC, καθώς ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος προς την κατεύθυνση της μείωσης του πληθωρισμού πιο κοντά στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

    Νωρίτερα, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν επίσης επιβράδυνση της οικονομίας, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για περιθώριο στη FED για μια μείωση επιτοκίων.

    Πάντως, το καλό κλίμα είχε φανεί νωρίτερα στην αγορά, με τη μεγάλη αντίδραση της Nvidia, μετά το -7% της Τρίτης. Παραδόξως, η άνοδος της Nvidia ήρθε με αφορμή τα άκρως θετικά στοιχεία που παρουσίασε για το δεύτερο τρίμηνο η μεγάλη της αντίπαλος, AMD, η μετοχή της οποία έκλεισε στο +4,36%. Η μετοχή της Nvidia εκτοξεύθηκε στο +12,81%.

    Αντίθετα, με απώλειες 1,08% έκλεισε η μετοχή της Microsoft, η οποία ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της χρήσης της. Αν και κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα και κέρδη, η εταιρεία απογοήτευσε την αγορά με τα στοιχεία για τα έσοδα από το τμήμα cloud. Η Microsoft ανταγωνίζεται σκληρά στη συγκεκριμένη κατηγορία με την Alphabet και την Amazon Web Services.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, η Amazon.com έκλεισε στο +2,90%, η Intel στο +2,02% και η Boeing, η οποία ανακοίνωσε τον νέο της CEO αλλά και μεγαλύτερες απώλειες του αναμενόμενου για το δεύτερο τρίμηνο, στο +2%. Άνοδο άνω του 1% σημείωσαν επίσης οι Apple, Dow, Caterpillar, Home Depot, Verizon και Honeywell International.

    Στον αντίποδα, στο -2,16% έκλεισε η μετοχή της Johnson & Johnson, ενώ στο -1,84% της Merck και στο -1,81% της Travelers. Coca-Cola, JPMorgan και Microsoft έκλεισαν επίσης με απώλειες άνω του 1%.

    Διαβάστε επίσης

    Meta: Στα 39,07 δισ. δολάρια τα έσοδα στο δεύτερο τρίμηνο – Συνεχίζει να παράγουν ζημιές τα σχέδια για το metaverse

    Πάουελ: «Μια μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου»

    Τζον Κίρμι (Λευκός Οίκος): Δεν βλέπουμε ενδείξεις για κάποια επικείμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή



    ΣΧΟΛΙΑ