Βαριές απώλειες, για τρίτη συνεδρίαση στη σειρά, «έγραψαν» και σήμερα, Τρίτη, τα αμερικανικά χρηματιστήρια, με το sell-off στον τεχνολογικό κλάδο να εντείνεται, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν άρον-άρον τους πρωταθλητές που οδήγησαν την αμερικανική κεφαλαιαγορά στο ιστορικό ράλι του προηγούμενου διαστήματος. Σε ένα ράλι που διήρκεσε -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- πέντε μήνες.

Παράλληλα, σημαντικές απώλειες είχε και το πετρέλαιο, ενώ το ενδιαφέρον για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ήταν αυξημένο, οδηγώντας σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις. Σε τροχιά ανόδου βρέθηκε και το δολάριο.

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια έπεσαν σήμερα θύμα της έντονης μεταβλητότητας, που έστειλε τον τεχνολογικά «βαρύ» δείκτη Nasdaq 100 4,8% χαμηλότερα, σε φάση διόρθωσης, με αποτέλεσμα να καταγράφει αυτήν τη στιγμή απώλειες 11% από το ρεκόρ που σημείωσε μόλις την περασμένη Τετάρτη. Ο Nasdaq Composite έχασε αντιστοίχως 4,1%.

Μαζική ήταν η φυγή των επενδυτών και από την Tesla, η οποία βίωσε το χειρότερο sell-off στην ιστορία της και πλέον καταγράφει απώλειες 34% τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, το 6,9% που έχασε το «χαρτί» της Apple έκανε καπνό σχεδόν 140 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της την Τρίτη, ενώ οι συνολικές απώλειές της στο τριήμερο πτωτικό σερί που συμπληρώθηκε σήμερα διαμορφώνονται στο 14%, όντας οι μεγαλύτερες από τον Οκτώβριο του 2008.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε περίπου 633 μονάδες, ή σε ποσοστό 2,3%, στις 27.501 μονάδες.

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τους επενδυτές είναι το κατά πόσον έχει βάση το ράλι του προηγούμενου διαστήματος. Ένα ράλι που οδήγησε τις αποτιμήσεις σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την εποχή των dot-com. Τα κομμάτια της αγοράς που διασώθηκαν ήταν ελάχιστα, με 450 μετοχές του S&P 500 να καταγράφουν απώλειες και μόνο πέντε «χαρτιά» του Nasdaq 100 να κλείνουν με άνοδο.

Όπως όλα δείχνουν, ο κερδοσκοπικός πυρετός και τα τεράστια στοιχήματα που μπήκαν στην αγορά, οδηγώντας σε άνοδο τις μετοχές ακόμη και χρεοκοπημένων εταιρειών, δείχνει να υποχωρεί, σβήνοντας τρισεκατομμύρια από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και οι κλάδοι που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τις μαζικές ρευστοποιήσεις εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικά κέρδη φέτος, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά. Με το μεγάλο ερώτημα να είναι αν οι ρευστοποιήσεις που καταγράφονται είναι σημάδι υγείας ή μήπως αφετηρία για περαιτέρω απώλειες;

Στο επίκεντρο, βεβαίως, βρίσκεται και η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι σκοπεύει να σταματήσει την εξάρτηση της Αμερικής από τη χώρα. Ο Τραμπ απείλησε επίσης να τιμωρήσει τις αμερικανικές εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό και να απαγορεύσει σε αυτές που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να διεκδικήσουν ομοσπονδιακές συμβάσεις.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση