Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Optima Bank: Tα top picks για μέχρι το τέλος του έτους

Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank

Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank

Η Optima Bank επισημαίνει ότι οι εταιρικές δράσεις αναμένεται να συνεχιστούν με χαμηλότερο ρυθμό μέχρι το τέλος του έτους και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά προσφέρει πλέον βαθύτερες εκπτώσεις σε σύγκριση με την αρχή του έτους.

Το ασφάλιστρο κινδύνου χώρας όπως υποδηλώνεται από τα περιθώρια των ομολόγων συνεχίζει να μειώνεται και η ανώτερη εγχώρια ανάπτυξη σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ αυξάνεται, συνεπώς διατηρούμε τη θέση για ανοδική στάση για τις ελληνικές μετοχές, καθώς οι ανοδικοί καταλύτες υπερβαίνουν τους καθοδικούς κινδύνους και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές.

«Παραμένουμε θετικοί για τον τραπεζικό κλάδο (συνδυασμός ανώτερων προφίλ ROTE και ελκυστικών αποτιμήσεων σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ) και τους τομείς της ενέργειας/υλικών (συνδυασμός ανάπτυξης, εξωστρεφούς χαρακτήρα και δυνητικής αναβάθμισης από τις δημόσιες εγγραφές στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και των ΗΠΑ).

Οι κορυφαίες επιλογές μας για το υπόλοιπο του έτους και τις αρχές του 2025 είναι η Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο 6 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα με τιμή στόχο 12 ευρώ, η Eurobank Holdings με τιμή στόχο 2,80 ευρώ, η METLEN με τιμή στόχο 49 ευρώ, η TITAN με τιμή στόχο 40,6 ευρώ και η CENERGY Holdings με τιμή στόχο 12,60 ευρώ. Οι συστάσεις είναι αγορά (buy) για όλες.

Tα βασικά σημεία που επισημαίνει η Optima είναι τα ακόλουθα:

i) Η αύξηση του ΑΕΠ παραμένει σταθερή, με το πραγματικό ΑΕΠ να διευρύνεται κατά 2,32% το α’ εξάμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ (μέση αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ στο 0,55% σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat), παραμένοντας ωστόσο αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

ii) Ο λόγος χρέους/ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναμένει ότι η πτωτική πορεία θα οδηγήσει τον σχετικό λόγο σε περαιτέρω μείωση κατά 20% έως το 2028.

iii) Η S&P επιβεβαίωσε τον περασμένο Απρίλιο την πιστοληπτική αξιολόγηση BBB- για την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές σε θετικές λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του αποθέματος χρέους, η DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB Low, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές σε θετικές και η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB- με σταθερές προοπτικές. Η Moody’s εξακολουθεί να αποδίδει Ba1 πιστοληπτική αξιολόγηση στην Ελλάδα, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές.

iv) Το ασφάλιστρο κινδύνου χώρας (σε 10ετή διαφορά απόδοσης κρατικών ομολόγων) συνεχίζει να μειώνεται, μειωμένο κατά 90 μ.β. κατά το τελευταίο 12μηνο.

v) Το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από σημαντική υπεραπόδοση σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς ομολόγους του το 2022-2023, φαίνεται να έχει προσανατολιστεί προς τα κάτω μέχρι στιγμής το 2024 με απόδοση 13% φέτος και ο DAX κατά περίπου 16%, με αποτέλεσμα να προκύψουν βαθύτερες εκπτώσεις και πιο ελκυστικές αποτιμήσεις.

Το ΧΑ έχει αυξηθεί 13% περίπου φέτος και 22% σε ετήσια βάση, υποαποδίδοντας συγκριτικά, τόσο με το ευρωπαϊκό όσο και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Ευρώπης. Κατά την άποψή μας, αυτή η υποαπόδοση οφείλεται κυρίως στα εξής:

α) Υψηλότερη έκθεση στον γεωπολιτικό κίνδυνο λόγω της εγγύτητάς του τόσο με τη Μέση Ανατολή όσο και με την Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει “από πρώτο χέρι” την εμπειρία της διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας στη διώρυγα του Σουέζ και την πίεση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αυξημένης ζήτησης από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

β) Χαμηλότερη ρευστότητα: Μετά το πολυετές ‘κώμα’, η ελληνική κεφαλαιαγορά φαίνεται να έχει αναθερμανθεί, απορροφώντας περίπου 3 δισ. ευρώ για νέες εισαγωγές (Αεροδρόμιο Αθηνών, Noval Property), ιδιωτικές τοποθετήσεις (Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Jumbo) και εκδόσεις ομολόγων και ενεργοποιεί μια στάση αναμονής για τους επενδυτές (ΕΤΕ και CENERGY είναι οι επόμενες στη σειρά).

γ) Ενοποίηση μετά το ράλι 2 ετών: καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο είχε υπεραποδώσει σημαντικά συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2022-23, το 2024 μέχρι στιγμής φαίνεται να προσπαθεί να χωνέψει τα πρόσφατα κέρδη πριν επιχειρήσει να σημειώσει νέα υψηλά.

Διαβάστε επίσης: 

Euroxx Χρηματιστηριακή για ΓΕΚ Τέρνα: Υψηλό περιθώριο ανόδου για τη μετοχή της

Ebury: Η είδηση για το κινεζικό πακέτο ενισχύει τις αναδυόμενες αγορές

Τράπεζες: Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών και οι νεότερες τιμές στόχοι