• Σχόλιο Αγοράς

    OPEC+: Αναβολή για 2 μήνες στα σχέδια για αύξηση της παραγωγής μετά την βουτιά του πετρελαίου

    • NewsRoom


    Κατά δύο μήνες θα καθυστερήσει η αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου από τα μέλη της πετρελαϊκής συμμαχίας του OPEC+, η οποία επρόκειτο να αρχίσει τον Οκτώβριο με 180.000 βαρέλια να προστίθενται στην αγορά.

    Ωστόσο, η βουτιά του «μαύρου χρυσού» στα χαμηλότερα επίπεδα του 2024 αυτή την εβδομάδα, υπό το βάρος των προβληματικών οικονομικών στοιχείων από την Κίνα και τις ΗΠΑ, προκάλεσαν νέες σκέψεις στα μέλη του OPEC+.

    H μείωση του Οκτωβρίου ήταν μέλος ενός προγράμματος σταδιακής επιστροφής στην αγορά των ποσοτήτων που τα μέλη του OPEC+ είχαν αποφασίσει να μειώσουν εθελοντικά, παράλληλα από την απόφαση για επίσημη μείωση της παραγωγής, η οποία έχει επεκταθεί για έναν ακόμα χρόνο.

    Η Γραμματεία του OPEC επιβεβαίωσε ότι η Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επεκτείνουν τις περικοπές της παραγωγής τους κατά 2,2 εκατομμύρια bpd,  με τη σταδιακή κατάργηση αυτών των περιορισμών να αναμένεται τώρα να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ θα  ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2025.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου, ενισχύθηκαν προς στιγμήν την Πέμπτη, με το Brent Νοεμβρίου να διαπραγματεύεται στα 73,63 δολάρια το βαρέλι στις 3:29 μ.μ. ώρα Λονδίνου, σημειώνοντας αύξηση 1% από τον προηγούμενο διακανονισμό, ενώ την ίδια ώρα το  συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του WTI να κινείται στα 70,17 δολάρια το βαρέλι, επίσης υψηλότερα κατά 1%.

    Ωστόσο, στη συνέχεια τα δύο συμβόλαια πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, με το WTI Οκτωβρίου να υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,35% στα  68,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ το  Brent Νοεμβρίου να υποχωρεί στα 72,54  δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες  -0,22%.

    Σύμφωνα με την επίσημη πολιτική, ο OPEC+ θα παράγει συνολικά 39,725 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα το επόμενο έτος.

    Διαβάστε επίσης

    Έσβησαν από δυνάμεις οι ευρωαγορές – Βουτιά σχεδόν 1% για τον CAC 40 στη Γαλλία

    ΗΠΑ-Κυρώσεις στη Ρωσία: Επιτροπή της Γερουσίας εξετάζει εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών – Κατηγορίες σε Ρώσο τηλεπαρουσιαστή

    Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Υπουργό Μεταφορών του Χονγκ Κονγκ



    ΣΧΟΛΙΑ