ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιορίζονται οι απώλειες λίγη ώρα πριν το τέλος της συνεδρίασης της Πέμπτης στη Wall Street με τους επενδυτές να βρίσκουν μία μικρή στήριξη στα όσα δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμο κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήθελε να δει μία συμφωνία με την Κίνα, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μία παράταση του παγώματος των δασμών, δεν θέλησε να το αποκλείσει.
Νωρίτερα, οι επενδυτές στην Wall Street εμφανίστηκαν ξανά προβληματισμένοι μετά την ανοδική έκρηξη που προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για πάγωμα 90 ημερών των υψηλών αμοιβαίων δασμών που είχε ανακοινώσει μια εβδομάδα νωρίτερα.
Ωστόσο, η απόφασή του να αυξήσει τους δασμούς που έχει επιβάλλει στην Κίνα κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο με την 2η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αυξάνει έντονα την μεταβλητότητα στην αγορά της Νέας Υόρκης.
Μάλιστα οι πιέσεις της Πέμπτης έρχονται παρά τα θετικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, όπου για πρώτη φορά από το 2020 κατέγραψε μείωση σε επίπεδο μήνα για τον μήνα Μάρτio. Σε επίπεδο έτους ο πληθωρισμός μειώθηκε απροσδόκητα στο 2,4% από το 2,8% του Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η μέση εκτίμηση της αγοράς ανέφερε μικρότερη επιβράδυνση για τον πληθωρισμό στο 2,6%.
Τα νέα για τον πληθωρισμό έφεραν μικρή υποχώρηση στις αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων με αυτή του 10ετούς τίτλου να κινείται στο 4,314%.
Παρά ταύτα, ο Dow Jones περίπου μία ώρα πριν το κλείσιμο της αγοράς έχει περιορίσει τις απώλειές του στο -2% στις 39.765 μονάδες, ο S&P 500 κινείται στις 5.300 μονάδες με απώλειες 2,9%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί στις 16.489 μονάδες με πτώση 3,71 %. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο S&P 500 σημείωσε την μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή βουτιά του από την εποχή της πανδημίας καταγράφοντας πτώση 6,3% στις 5.115 μονάδες.
Ο δείκτης χαμηλής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 υποχωρεί κατά 3,55% στις 1845 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται κατά 21,71% στις 40,80 μονάδες. Νωρίτερα είχε ξεπεράσει και τις 51 μονάδες.
Η αγορά είχε σημειώσει ένα εντυπωσιακό ράλι το βράδυ της Τετάρτης, στην μεγαλύτερη άνοδο από το 2008. Ο S&P 500 εκτινάχθηκε πάνω από το +9%, στην τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 7,8%, την μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άλμα 12% στην δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του.
Μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης σημειώθηκε ένας ασυνήθιστα μεγάλος όγκος συναλλαγών ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων μετοχών, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στα σχετικά αρχεία στην ιστορία.
Στους ρυθμούς του εμπορικού πολέμου με την Κίνα η Wall Street
Παρά την αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες που έφερε η αναστολή των υψηλότερων του 10% συντελεστών, αρκετοί στην αγορά εμφανίζονται προβληματισμένοι. Άλλωστε ο βασικός δασμός του 10% παραμένει για όλες τις χώρες, ενώ για την Κίνα ο συντελεστής ανέβηκε ακόμα παραπάνω στο 125%. Παράλληλα, σταθεροί παρέμειναν οι δασμοί σε Μεξικό και Καναδά (25%), οι δασμοί 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και αυτοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Επίσης, οι συνεχείς αλλαγές της δασμολογικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ ενισχύουν το αίσθημα αβεβαιότητας στην αγορά.
Νωρίτερα, την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι οι δασμοί ύψους 10% δεν θα πρόκειται να μειωθούν ενώ οι συνολικοί δασμοί στην Κίνα φτάνουν στο 145% και όχι στο 125 όπως είχε αναφέρει ο Τραμπ χθες στην δημοσίευσή του στο Τruth Social.
Την ίδια ώρα οι Κινέζοι ανακατευθύνουν εμπορεύματα που πήγαιναν στην Αμερική σε άλλους προορισμούς ενώ υπάρχουν κινεζικές εταιρείες που έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές έως και 70%.
Tι λένε οι αναλυτές
Αυτό που διακυβεύεται αυτήν τη στιγμή είναι ουσιαστικά η σχέση (ΗΠΑ-Κίνας) που διαμόρφωσε την παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα. Για χρόνια, επωφελούνταν και οι δύο πλευρές. Η εκτεταμένη χρήση των εργοστασίων της Κίνας από τις αμερικανικές εταιρείες διατήρησε τις τιμές υπό έλεγχο για τους Αμερικανούς καταναλωτές και ενίσχυσε τα κέρδη των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας. Η Κίνα απέκτησε θέσεις εργασίας και επενδύσεις που έβγαλαν εκατομμύρια κινεζικές οικογένειες από τη φτώχεια. Και καθώς η αγοραστική δύναμη της Κίνας αυξανόταν, άνοιξε μια γιγαντιαία και προσοδοφόρα αγορά για τα αμερικανικά brands.
Η σχέση αυτή δοκιμάστηκε καθώς η Κίνα εξελίχθηκε σε παγκόσμια δύναμη και οι ΗΠΑ άρχισαν να ανησυχούν ότι είχαν γίνει ευάλωτες στις πιέσεις της Κίνας όσον αφορά την πρόσβαση σε εξαρτήματα και υλικά ζωτικής σημασίας για προηγμένες τεχνολογίες και την κατασκευές
Στην παρούσα φάση, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Η διαφαινόμενη διακοπή της ροής αγαθών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και του εμπορίου που συχνά περνάει από άλλες χώρες, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τις δύο οικονομίες, αλλά και για τους εμπορικούς τους εταίρους.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το χάσμα θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Την ίδια στιγμή, η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει την προοπτική ενός επώδυνου διαζυγίου με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, ο οποίος αγοράζει αγαθά αξίας άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, τη στιγμή που η χώρα ταλανίζεται από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και την υποτονική καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, ο αντίκτυπος θα φτάσει παντού.
Nαυτιλιακές εταιρείες ανέφεραν ότι ακυρώνονται παραγγελίες για τον Ειρηνικό και ότι αναμένουν αυξανόμενη αναστάτωση τις επόμενες εβδομάδες.
«Βλέπουμε τεράστιο αριθμό ακυρώσεων», δήλωσε στους FT άτομο από τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών στη Σαγκάη. «Υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα που οι άνθρωποι αποσύρουν τα εμπορευματοκιβώτια».
«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια νέα παραγγελία περίπου 100 εμπορευματοκιβωτίων που υποτίθεται ότι θα πήγαινε στο Χιούστον και όλα αυτά είναι σε αναμονή», πρόσθεσε η ίδια πηγή. «Η κατάσταση αλλάζει σχεδόν ώρα με την ώρα».
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για ακυρώσεις και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ένα φορτίο φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ ακυρώθηκε λόγω των υψηλότερων κινεζικών δασμών, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την κατάσταση. Οι ΗΠΑ εξάγουν επίσης στην Κίνα αγροτικά προϊόντα, μηχανήματα και άλλα αγαθά.
Οι δασμοί στην Κίνα πιέζουν τις μετοχές της Wall Street
Από τις μετοχές του Dow Jones βουτιά -9% καταγράφει η Nike καθώς η εταιρεία έχει μεγάλο μέρος της γραμμής παραγωγής της στην Κίνα ενώ στο -6,4% κινείται ο Walt Disney μετά την απόφαση της Κίνας να μειώσει τον αριθμό ταινιών του Hollywood που επιτρέπεται να προβάλλονται κάθε χρόνο στην χώρα, ως αντίποινα στους δασμούς του Τραμπ. Αντίστοιχα, εκτός του Dow Jones, η μετοχή της Warner Bross Discovery υποχωρεί κατά -12,8% , για τον ίδιο λόγο.
Iσχυρές απώλειες -3,37% σημειώνει η μετοχή της Ford ενώ στο -3,48% κινείται η μετοχή της General Motors καθώς οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων παραμένουν. Νωρίτερα η UBS μείωσε τη σύσταση της από αγορά σε ουδέτερο για την μετοχή της Geneal Motors μειώνοντας την τιμή στόχο στα 51 δολάρια από 64, λέγοντας ότι τα αυτοκίνητα που παράγει σε Μεξικό και Καναδά θα αυξηθούν κατά 4.300 δολάρια ανά όχημα λόγω των δασμών του Τραμπ, ταυτόχρονα η Goldman Sachs υποβάθμισε την Ford από αγορά σε ουδέτερο.
Η μετοχή της CarΜax, εταιρείας πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του S&P 500 στο -16,65%, μετά τις προβλέψεις του CEO σύμφωνα με τις οποίες οι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξήσεις και για τα μεταχειρισμένα.
Η μετοχή της Tesla υποχωρεί κατά 6,68%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των «Magnificent 7» ενώ η Nvidia στο -5,53%, παρασέρνοντας και τις υπόλοιπες τεχνολογικές μετοχές. Η Apple κινείται στο -4,24%, η Alphabet στο -3,08%, η Microsoft στο -3,07% , η Meta στο -6,30% και η Amazon στο -4,83%.
Την ίδια ώρα βουτιά στα 60 δολάρια σημειώνει η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου με το συμβόλαιο του WTI παράδοσης Μαΐου να καταγράφει πτώση 3,30% στα 60,29 δολ. το βαρέλι. Το brent Ιουνίου υποχωρεί κατά 2,95% στα 63,55 δολ. το βαρέλι.
Αντίθετα, ανοδικά κινείται ο χρυσός με την τιμή spot στο +2,97% στα 3.174,36 δολ. η ουγγιά ενώ το συμβόλαιο Ιουνίου κινείται με άνοδο 3,53% στα 3.188,2 δολ. η ουγγιά
Διαβάστε επίσης:
Λευκός Οίκος: Οι δασμοί δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από το 10%
Χρυσή Βαρδινογιάννη: Σπάνια δημόσια εμφάνιση στην Αθήνα
Άντι Τζάσι (Amazon): Έχουμε μοιραστεί τις ανησυχίες μας για τους δασμούς με την κυβέρνηση Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
