Η «μαύρη Δευτέρα» για τα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου χτύπησε και τη Wall Street, με τον S&P 500 να σημειώνει τη χειρότερη ημερήσια πτώση από τις 13 Σεπτεμβρίου του 2022.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 38.703,27 μονάδες, καταγράφοντας βουτιά 1.033,99 μονάδων ή -2,60%, με τις 30 μετοχές του να κλείνουν όλες με απώλειες.

Ο S&P 500 ολοκλήρωσε την ημέρα στις 5.186,33 μονάδες με απώλειες 3% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 16.200,08 μονάδες με πτώση -3,43%, στο χειρότερο ξεκίνημα Αυγούστου από το 2008. O Russell 2000 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.035,97 μονάδες, με πτώση 3,48%.

Πάντως, οι δείκτες κατάφεραν να μαζέψουν ένα μέρος από τις αρχικές απώλειες, όταν ο Nasdaq σημείωνε βουτιά πάνω από 6%, ο S&P 500 κινούταν στο -3,7% και ο Dow Jones στο -3,67%.

O δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index, γνωστός και ως «δείκτης φόβου VIX» εκτοξεύθηκε ως τις 65,73 μονάδες στη διάρκεια της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990, όταν και ξεκίνησαν να κρατούνται δεδομένα για αυτόν.

Μικρή υποχώρηση σημειώνει η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, στο 3,786%, καθώς τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα για τον κλάδο των υπηρεσιών, αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου της FED Σικάγο, μείωσαν κάπως τον πανικό που προκάλεσαν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας και την μεταποίηση για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, η αγορά της Νέας Υόρκης παραμένει σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας την κατάρρευση των μετοχών σε όλο τον κόσμο, καθώς μια «τέλεια καταιγίδα» ήρθε να χτυπήσει τις αγορές την ώρα που γιόρταζαν για τα μηνύματα της FED για μια πρώτη μείωση επιτοκίων. Ένας συνδυασμός από αδύναμα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ,  εταιρικά αποτελέσματα που προκάλεσαν προβληματισμό, αυξημένες θέσεις στην αγορά και τις παραδοσιακά κακές εποχιακές τάσεις σε αυτή.

Η Wall Street ακολούθησε το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε από νωρίς το πρωί στις διεθνείς αγορές, με το χρηματιστήριο του Τόκυο να καταρρέει, σημειώνοντας τη χειρότερη πτώση του από τη  «Μαύρη Δευτέρα του 1987», συμβάλλοντας στους φόβους για παγκόσμια αναταραχή στις αγορές. Βαριές ήταν και οι απώλειες για τις υπόλοιπες αγορές στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ ήταν ο κύριος ένοχος για την κατάρρευση της παγκόσμιας αγοράς, μετά την απογοητευτική έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιούλιου. Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η Federal Reserve καθυστερεί τη μείωση των επιτοκίων για να ενισχύσει την οικονομική επιβράδυνση, με την κεντρική τράπεζα να επιλέγει αντ′ αυτού να διατηρήσει τα επιτόκια στα υψηλότερα των δύο δεκαετιών την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών προκάλεσαν προβληματισμό σχετικά με την απόδοση που έχουν οι δαπάνες για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μάλιστα, ένα δημοσίευμα για πιθανές καθυστερήσεις στην έκδοση των νέων chip ΑΙ της Nvidia προκάλεσε επιπλέον πίεση στη μετοχή της, η οποία υποχώρησε κατά 6,36%  τη Δευτέρα, ανεβάζοντας την πτώση από το υψηλό 52 εβδομάδων σε σχεδόν 29%.

Αντίθετα, κερδισμένη της ημέρας ήταν η μετοχή της μεγάλης της αντιπάλου, AMD, η οποία έκλεισε στο +1,75%. Η εταιρεία ήταν από τις λίγες τεχνολογικές που κατάφεραν να φέρουν χαμόγελα στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Apple έκλεινε στο -4,82%, αφήνοντας πίσω την αισιοδοξία από τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, στον απόηχο της είδησης πως η Berkshire Hathaway του Warren Buffett μείωσε στο μισό το μερίδιό της στον κατασκευαστή  του iPhone .

Νέες βαριές απώλειες, τις μεγαλύτερες από τις μετοχές του Dow Jones, σημείωσε η Intel, κλείνοντας στο -6,34%, με την εταιρεία να απογοητεύει την περασμένη εβδομάδα με τα αποτελέσματά της. Αντίστοιχα, απώλειες -4,10% σημείωσε και η Amazon, ενώ στο -4,11% έκλεισε η Cisco.

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο: Σε νέα χαμηλά επτά μηνών το Brent

Capital Ecomomics για ΗΠΑ: Ο κίνδυνος μιας σκληρής προσγείωσης ανέβηκε, αλλά δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο

Βαριές απώλειες 2,2% για τις ευρωαγορές – Αντίδραση από τις ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών