• Σχόλιο Αγοράς

    Νέο γενικευμένο sell off στις ευρωαγορές – Η χειρότερη ημέρα από το 2022 για τον Stoxx 600, στο -4,35% οι ευρωπαϊκές τράπεζες

    Χρηματιστήριο


    Νέες βαριές απώλειες σημείωσαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς μια νέα σειρά από απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ ενίσχυσαν τους φόβους πως η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μπορεί τελικά να οδηγηθεί σε ύφεση, την ώρα που η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται.

    Μάλιστα, για δεύτερη μέρα, η βουτιά στις ευρωαγορές εντάθηκε με το άνοιγμα της Wall Street, η οποία σημειώνει νέες ισχυρές απώλειες σε μια από τις χειρότερες ημέρες της για το 2024.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κάτω από τις 500 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, κλείνοντας στις 497,85 μονάδες με απώλειες -2,73%, στη χειρότερη μέρα του από τον Δεκέμβριο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης έκλεισε με βουτιά -2,92%.

    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αρνητικές πρωταγωνίστριες ήταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες με συνολικές απώλειες για τον κλάδο στο -4,35%. Συνολικά ο χρηματοοικονομικός κλάδος υποχώρησε κατά 5,22%.

    Οι επενδυτές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία ανησυχούν πλέον πως οι επιπτώσεις της απόφασης της FED να καθυστερήσει την πρώτη μείωση επιτοκίων για αρκετούς μήνες οδηγεί τελικά την αμερικανική οικονομία πιο κοντά σε ύφεση. Τα τελευταία στοιχεία που ενίσχυσαν αυτούς τους φόβους ήρθαν την Παρασκευή, με την ανεργία στις ΗΠΑ να ανεβαίνει σε υψηλό 3 ετών τον Ιούλιο, τα νέα μισθολόγια να είναι λιγότερα του αναμενόμενου και τα ωρομίσθια να αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο. Παράλληλα, οι βιομηχανικές παραγγελίες για τον Ιούνιο παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα των big tech προβληματίζουν τους επενδυτές, οι οποίοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν το μέγεθος των δαπανών που πρέπει να γίνουν για υποδομές και επενδύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν αυτή που κατάφερε να δώσει ώθηση στις αγορές την προηγούμενη χρονιά, εν μέσω υψηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

    Πίσω στην Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε την Παρασκευή στις 8.174,71 μονάδες, σημειώνοντας βουτιά -1,31%, με αρκετές μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά και του βιομηχανικού να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της εταιρείας επενδύσεων ιδιωτικών μετοχών Intermediate Capital, κλείνοντας στο -7,13%. Η μετοχή της Barclays έκλεισε στο -6,19%.

    Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 17.661,22 μονάδες με βουτιά -2,33%. Η μετοχή της RWE έκλεισε στο -7,85%, ενώ της Siemens Energy στο -7,46%. Από τις τραπεζικές μετοχές, η Deutsche Bank έκλεισε στο -5,86% ενώ η Commerzbank στο -4,62%.

    Στη Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε στις 7.251,80 μονάδες με πτώση -1,61%, με τη Societe Generale να σημειώνει για δεύτερη ημέρα τις χειρότερες επιδόσεις κλείνοντας στο -5,93%. Η STMicroelectronics έκλεισε στο -5,63% ενώ η Credit Agricole στο -5,62%.

    Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 32.018,82 μονάδες με πτώση  -2,55%, με τη μετοχή της Azimut Holding να κλείνει στο -6,12%. Απώλειες άνω του 5% σημείωσαν οι μετοχές των STMicroelectronics, Saipem, Telecom Italia, Iveco και UniCredit.

    Στην Ισπανία ο IBEX 35 έκλεισε στις 10.672,90 μονάδες με πτώση  -1,67%, με τη Laboratorios Farmaceuticos Rovi να κλείνει στο -7,21%. Βαριές απώλειες και για τις ισπανικές τράπεζες, με την CaixaBank στο -5,81%, την Bankinter στο -5,40%, την Banco Santander στο -4,90%, την Banco de Sabadell στο -4,15% και την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria στο -3,65%.

    Από το γενικευμένο sell off της Παρασκευής δεν γλίτωσε αυτή τη φορά ούτε ο ελβετικός SMI, ο οποίος την Πέμπτη είχε κλείσει με ήπια κέρδη. Ο ελβετικός δείκτης έκλεισε στις 11.875,52 μονάδες με βουτιά 3,59%, με τη μετοχή της UBS να πρωταγωνιστεί στις απώλειες με βουτιά -9,49%.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Η αγορά σε… περιπέτειες – Τα νέα τεχνικά δεδομένα, σε χαμηλό μέρας η ΠΕΙΡ, -4,25% η ΜΟΗ, 20 σεντς πριν τα χαμηλά έτους το Jumbo

    Βουτιά στη Wall Street μετά την αύξηση της ανεργίας σε υψηλά 3 ετών – Βουλιάζουν Amazon, Intel και Snap

    Πώς οι Big Tech απέτυχαν να πείσουν τη Wall Street πως οι δαπάνες στο AI αποδίδουν



    ΣΧΟΛΙΑ