ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αγορά είδε με απογοήτευση την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας να περικόπτει τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για το 2024, στη μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη. Ειδικότερα, πλέον προβλέπει πως η μέση τιμή του Brent θα είναι στα 82,57 δολάρια το βαρέλι το 2024 (μείωση 11,4% σε σχέση με την πρόβλεψη του Νοεμβρίου), ενώ για το WTI θα είναι στα 78,07 δολάρια το βαρέλι (μείωση κατά 12,5% σε σχέση με την πρόβλεψη Νοεμβρίου). Για το φυσικό αέριο προβλέπει μέση τιμή για το 2024 στα 2,79 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.
Οι «κουτσουρεμένες» προβλέψεις της ΕΙΑ ήρθαν την ώρα που η Fitch προέβλεπε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2024, στο 2,1%, από την ανοδικά αναθεωρημένη πρόβλεψη για το 2023 στο 2,9%.
Η αγορά πετρελαίου ανησυχεί επίσης πως οι πρόσφατες υποσχέσεις των χωρών του OPEC+ για εθελοντικές μειώσεις στην ημερήσια παραγωγή του αργού στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ούτε αρκούν, ούτε είναι σίγουρο πως θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, την ώρα που η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί δραματικά το προηγούμενο διάστημα.
Σε αυτό το κλίμα, το WTI Ιανουαρίου έκλεισε με απώλειες 2,71 δολάρια το βαρέλι για να διαμορφωθεί στα 68,61 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Στο Λονδίνο και το ICE Futures, το Brent Φεβρουαρίου υποχωρούσε κατά 2,79 δολάρια, για να διαμορφωθεί στα 73,24 δολάρια το βαρέλι.
Η αγορά περιμένει τη δημοσίευση των αυριανών ανακοινώσεων για τα εβδομαδιαία αποθέματα πετρελαίου και παραγώγων του στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να αναμένουν μείωσή τους που θα επιτρέψει στην αγορά να «ανασάνει» μετά από επτά διαδοχικές εβδομάδες απωλειών, στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί για το πετρέλαιο από το 2018. Μέχρι σήμερα οι τιμές του αργού έχουν χάσει περίπου το 20% από το υψηλό που σημείωσαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε επίσης
Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες αναμένοντας τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών
Στην κατάψυξη το Πεκίνο: Δριμύ ψύχος με θερμοκρασίες έως -18 βαθμούς Κελσίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Λασκαρίδης: Επιστροφή στο «κύτταρο» του Ιδρύματος
- Το θέμα των ανισοτήτων είναι επιτέλους στο ευρωπαϊκό ραντάρ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών