• Σχόλιο Αγοράς

    Μεικτά πρόσημα για τις ευρωαγορές – Ανάκαμψη 0,91% για τον γαλλικό CAC 40

    • NewsRoom
    Το χρηματιστήριο του Παρισιού

    Euronext Paris


    Με ήπια κέρδη έκλεισαν οι περισσότερες από τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, ενώ οριακά αρνητικά έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Ελβετία, με τις ευρωαγορές να συνεχίζουν να κινούνται με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις.

    Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης  Stoxx 600 έκλεισε τη Δευτέρα στις 511,49 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%.

    Η μετοχή της τράπεζας Topdanmark από τη Δανία σημείωσε την καλύτερη επίδοση από τους τίτλους του δείκτη, κλείνοντας στο +22,24%, καθώς η φινλανδική ασφαλιστική εταιρεία Sampo (-1,22%) συμφώνησε να την εξαγοράσει, σε μια συμφωνία που αποτιμά την δανέζικη εταιρεία σε 33 δισ. κορώνες (4,73 δισ. δολάρια).

    Το άλμα της Topdanmark εξισορρόπησε τις βαριές απώλειες που κατέγραψε η μετοχή της Carl Zeiss Meditec. Η μετοχή της πολυεθνικής εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας με έδρα τη Γερμανία υποχώρησε κατά -20,51%, αφού η εταιρεία προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματά της θα ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα λόγω των χαμηλών επιδόσεων πωλήσεων και κερδών εν μέσω πτώσης στις παραγγελίες.

    Στη Γαλλία, οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά τη συνέντευξη της Μαρίν Λεπέν στη Figaro, η οποία ξεκαθάρισε πως τάσσεται υπέρ της «συγκατοίκησης» με την προεδρία του Μακρόν σε περίπτωση που το κόμμα της νικήσει στις βουλευτικές εκλογές, και πως δεν προβλέπει παραίτηση του Γάλλου προέδρου. Ο CAC 40 έκλεισε στις 7.571,57 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,91%. Ο δείκτης είχε υποχωρήσει περισσότερο από 6,2% την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία απώλειά του από τον Μάρτιο του 2022.

    Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 18.068,21 μονάδες με άνοδο 0,37%, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB ολοκλήρωσε στις 32.908,05 μονάδες με κέρδη 0,74%.  Αντίθετα, με απώλειες 0,3% έκλεισε ο  IBEX 35  στην Μαδρίτη, στις 10.959,50 μονάδες, με τη μετοχή της ενεργειακής εταιρείας Solaria Energia y Medio Ambiente να σημειώνει απώλειες  4,06%, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για την εξαγορά της.

    Σχεδόν αμετάβλητος, με οριακές απώλειες, έκλεισε στο Λονδίνο ο FTSE 100, στις 8.142,15 μονάδες με πτώση -0,06%, με τους επενδυτές να προβλέπουν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της την Πέμπτη, ενώ, τέλος, ο ελβετικός SMI  έκλεισε στις 12.003,52 μονάδες με πτώση -0,34%.

    Διαβάστε επίσης

    Χριστοδουλίδης: Ελπίζω σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα

    Χρηματιστήριο: Με +3,3% η Lamda λόγω deal με τον εφοπλιστή Προκοπίου, χαμηλό 5 μηνών η Πειραιώς, πάνω από την τιμή του placement ο ΜΥΤΙΛ

    ΑΒΑΞ: Ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς έως 10 εκατ. ιδίων μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ