Με μικτά πρόσημα και ήπιες διαφορές σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα νέα από τη διώρυγα του Σουέζ αλλά και στην υπόθεση του Archegos Capital.

Στην Αίγυπτο οι προσπάθειες των αρχών της διώρυγας του Σουέζ στράφηκαν με επιτυχία, με το τεράστιο conteinership Ever Given να ξεκολλά επιτέλους από τα στενά. Ωστόσο αναμένεται να χρειαστεί ακόμα αρκετό διάστημα για να αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση με το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς εκατοντάδες πλοία αναμένουν τη σειρά τους για να περάσουν από και προς τη Μεσόγειο.

Από την άλλη, η Wall Street παρακολουθεί το ζήτημα της  Archegos Capitalκαι της αναγκαστικής ρευστοποίησης συμμετοχών άνω των 20 δισ. δολαρίων. Το fund του πρώην trader της Tiger Management, Μπιλ Χουάνγκ  απασχολεί τους επενδυτές αλλά και τη SEC λόγω των «κρυφών» μεριδίων που κατείχε σε εταιρείες μέσω άλλων επενδυτικών εργαλείων.

Μεγάλο μέρος της μόχλευσης που χρησιμοποίησε η Archegos Capital Management παρέχονταν, όπως φαίνεται, από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Nomura Holdings και Credit Suisse Group, μέσω swaps ή των λεγόμενων συμβάσεων επί διαφοράς (contracts-for-difference). Αυτό σημαίνει ότι η Archegos μπορεί να μην είχε άμεσα στην κατοχή της τις περισσότερες από αυτές τις συμμετοχές -εάν βέβαια υπάρχουν.

Το ζήτημα γύρω από την Archegos έγινε γνωστό διεθνώς, αφού τράπεζες όπως η Goldman Sachs (-0,51%) και η Morgan Stanley (-2,63%) ανάγκασαν την επενδυτική να πουλήσει συμμετοχές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το selloff προκάλεσε αναταράξεις σε πολλές μετοχές, από την Baidu (-1,87%) έως την ViacomCBS (-6,68%) και ώθησαν την Nomura (-16,33%) και την Credit Suisse (-13,83%) να αποκαλύψουν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυνητικές ζημιές από το περιστατικό. Ειδικότερα, η Nomura Holdings έκανε σήμερα λόγο για πιθανές ζημιές 2 δισ. δολαρίων , ενώ η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι αναμένεται να υπάρχει σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε στο επίπεδο του 1,71% ασκώντας νέες πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές.

Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε στις 33.171,37 μονάδες με άνοδο 0,30%, ενώ αντίθετα ο S&P 500 έκλεισε στις 3.971,09 μονάδες με απώλειες 0,09% και ο Nasdaq στις 13.059,65 μονάδες με πτώση -0,60%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Boeing (2,31%), Walgreens (1,58%) και P&G (1,54%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των JPMorgan (-1,55%), American Express (-0,95%) και Intel (-0,57%).