Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

«Μένουμε σπίτι» και για το Χρηματιστήριο, διακυμάνσεις που θερίζουν – Tσίμπησε στο 1,76% το 10ετές

Νωχελικό το άνοιγμα  στην Wall Street, με τον Dow Jones να συσσωρεύεται στα τρέχουσα επίπεδα τιμών, παρά να δημιουργεί προσδοκίες για κάτι καλύτερο από τη στιγμή που οι προβλέψεις για το ΑΕΠ δείχνουν ύφεση πάνω από 10% και εκτίναξη της ανεργίας με 35 εκατομμύρια νέους ανέργους.

 Περιορίζονται τα αρχικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές και βεβαίως το Χ.Α. Ο Dax και οι υπόλοιποι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης πέρασαν πλέον στο κόκκινο, ως απότελεσμα της διχογνωμίας στους κόλπους της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση των χωρών που πλήττονται από τον κορωνοϊό προεξάρχουσας της Ιταλίας. Όσο η Ευρώπη συνεχίζει να μετράει κρούσματα και όσο οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ελλιπείς, οι αγορές δεν πρόκειται να δουν πρόωρα ανάκαμψη.

Οι χρηματιστές στην Ελλάδα μιλούν ήδη για χαμένη χρονιά από το πρώτο κιόλας 3μηνο με τις απώλειες του δείκτη να προσεγγίζουν το 40%. Ταυτόχρονα, όταν η Αμερική είναι διατεθειμένη να ρίξει στην οικονομία της κατ’ ελάχιστον 2 τρισ. δολάρια και η Ευρώπη ακόμα ψάχνεται αν θα συστήσει ταμείο για τη νόσο ή θα εκδώσει ευρω/ομόλογο, το χάος στην αντίληψη είναι μεγάλο. Ειδικά δε, όταν ΗΠΑ και κάποιες από τις ευρωπαϊκές χώρες άργησαν να πάρουν μέτρα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που σήμερα εκθειάζεται από το Bloomberg και χθες από το CNN και τα επαινετικά σχόλια της δημοσιογράφου που έπαιρνε συνέντευξη από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη.

Τα καλά λόγια όμως, δεν αρκούν. Το ελληνικό 10ετές παίρνει την ανηφόρα, με την απόδοση να σκαρφαλώνει στο 1,76%, όταν πριν από μία εβδομάδα είχε υποχωρήσει στο 1,5%, μετά την άρση των περιορισμών για αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Επιπρόσθετα, οι επενδυτές συνεχίζουν να βρίσκουν καταφύγιο στο χρυσό που ενισχύεται πάνω από τα 1630 δολ. η ουγγιά. Ανοδικά και το πετρέλαιο πάνω από τα 22 δολ. το βαρέλι.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 0,93%, στις 521 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι οι 550 – 550 αποτελούν ισχυρή… αντίσταση. Οι συναλλαγές δείχνουν την απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο υπό αυτές τις συνθήκες, που τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας μετά τον ιό. Ο τζίρος δεν ξεπέρασε καν τα 57 εκατ. ευρώ. Μόλις 1,8 εκατ. ευρώ η αξία των πακέτων.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, 46 ενισχύθηκαν και 50 υποχώρησαν Οριακές απώλειες στα 0,62 ευρώ για την Alpha, ενώ πάνω από 3% υποχώρησε η Πειραιώς, πάνω από 7% η ΕΤΕ και πάνω από 3,2% η Eurobank.

Ο ΟΤΕ έγραψε κέρδη πάνω από 9%, το ίδιο και η  Jumbo, ενώ η  Aegean  από το +3%, έκλεισε με απώλειες πάνω από 1,5%. Πάνω από 2%, η Motor Oil και πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή (σχεδόν 2%), ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, αμετάβλητος ο Μυτιληναίος στα 5,8 ευρώ, απώλειες τελικά για τα ΕΛΠΕ, την  Coca Cola, και την Βιοχάλκο. Πάνω από 3,5% τα κέρδη για την Ελλάκτωρ. Αμετάβλητη σχεδόν η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ, στα 2,17 ευρώ.